Károly és Vilmos

Károly és Vilmos újra belerúgott Harrybe: elvették tőle ezt a szerepet is

Károly adott Vilmosnak egy új katonai pozíciót, amelyet állítólag eredetileg nem neki szántak.


Károly király május 13-án, hétfőn a Hampshire-i hadsereg repülési központjában tartott katonai szertartáson adományozta legidősebb fiának a hadsereg légierejének főezredesi címét. Új szerepében a 41 éves Vilmos mostantól bátyja, Harry herceg egykori ezredének vezetője. A 39 éves Harry 2009-ben képezte ki magát a hadsereg légierejének pilótájává, majd második afganisztáni bevetése során egészen 2014-ig szolgált az alakulatnál.

A kinevezés vitát váltott ki, mivel sokan úgy gondolták, hogy a címet eredetileg Harrynek szánták.

A ceremónia múlt heti bejelentésének időzítése is érdekes volt, mivel egybeesett Harry rövid látogatásával, aki május 8-án részt vesz az Invictus Games Alapítvány 10. évfordulós ünnepségén a londoni Szent Pál-székesegyházban. Állítólag Harry meghívót küldött az apjának, a bátyjának és Katalinnak, azonban a királyi család egyik magas rangú tagja sem vett részt az ünnepségen.

Katalin hercegné még nem tért vissza a királyi feladatokhoz, miután rákot diagnosztizáltak nála, és még mindig kezeléseken vesz részt. Vilmos eközben a szertartás napján a windsori kastélyban beiktatásokat végzett, Károly és Kamilla pedig a Buckingham-palotában rendezte meg a szezon első kerti partiját.

Sussex hercegének szóvivője korábban megerősítette, hogy a herceg nem fogja látni édesapját az Egyesült Királyságban töltött idő alatt, és így nyilatkozott:

A herceg természetesen megérti édesapja napirendjét a kötelezettségeivel és különböző egyéb prioritásaival kapcsolatban, és reméli, hogy hamarosan találkozhat vele.

Károly király először 2023 augusztusában jelentette be Vilmos kinevezését. Amellett, hogy a katonai légierő alezredesévé nevezték ki, a RAF Valley (régi egysége a szolgálati idejéből) és a The Mercian Regiment alezredesi címét is megkapta.

Nagy öröm, hogy ez alkalommal, ha csak rövid időre is, de önökkel lehetek. Szóval csak annyit mondhatok, hogy miután olyan sokáig volt szerencsém ismerni önöket, remélem, hogy a jövőben a walesi herceggel, mint új vezérezredessel a soraikban egyre erősebbek lesznek

– mondta Károly király május 13-án rövid beszédében, majd Vilmos herceg repülési képességeit dicsérte.

Károly hétfőn egy Apache helikopter előtt találkozott Vilmossal, ahol hivatalosan is átadta a címet a fiának. A ceremónia után Károly és Vilmos a repülőgép előtt találkozott a szolgálatot teljesítő repülőszemélyzettel. Majd Károly távozott az eseményről, és a hercegre hagyta, hogy a hadsereg légierejének főezredeseként teljesítse első megbízatását. Vilmos eligazítást kapott Borton altábornagytól, mielőtt találkozott volna az ezred katonáival. A nap végén egy Apache-képességi repülésre indult, hogy jobban megismerje a felszerelést, valamint az azt működtető embereket.

Harry és Vilmos egyaránt képzett katonai pilóta, de míg Harry a hadsereg légierejénél szolgált, addig a walesi herceg három évig kutató-mentő pilótaként szolgált. Az Egyesült Királyságban tett rövid látogatását követően Harry és Meghan Markle Nigéria felé vette az irányt, ahol meglátogattak egy helyi iskolát, a Lightway Academyt. A párt egyébként az ország védelmi vezérkari főnöke, a legmagasabb rangú katonai tisztségviselő hívta meg az országba.

Az iskolában tett látogatásuk során Meghan kifejezte, hogy mennyire büszke Harryre, miután a mentális egészségről tartott beszédet az iskola gyermekeinek.

Látjátok, miért vagyok a felesége? Annyira inspiráló, mert az igazat mondja

– mondta Meghan a diákoknak és a tanároknak.

Forrás: People

Nyitókép: Profimédia