Dühös fiatal nő megafonon keresztül kiabált egy ijedt férfivel

Kísérletet végeztek a „rosszarc” személyiségtípus azonosítására

Nem teljesen világos, hogy a seggfej kifejezés hogyan fedi egymást a pszichológiai elméletben elismert személyiségjegyek fajtáival, ennek feltárására a tudósok kísérletet végeztek, hogy kiderítsék, mit üzen az ominózus kifejezés az egyén észlelt személyiségéről, és hogy milyen viselkedésformákat társítanak az emberek a hozzá.

A kutatócsoport az első szerző, Brinkley Sharpe, a Georgia Egyetem klinikai pszichológus kutatója vezetésével közel 400 embert kérdezett meg, a résztvevőknek az általuk „egnagyobb seggfej„ leírását kellett megadniuk, és értékelniük kellett az egyén személyiségéről, meggyőződéséről és viselkedéséről alkotott képüket.

Az eredmények szerint a résztvevők viszonylag könnyen be tudták azonosítani a személyes tapasztalataikban szereplő „legnagyobb seggfejet”, és általában úgy vélték, hogy az adott személyt jól jellemzi ez a kifejezés, írja a ScienceAlert.

„Az embereknek nem igazán okozott gondot kitalálni, hogy ki volt a „legnagyobb seggfej”az életükben”

– mondja Sharpe.

Ami érdekes, hogy alapvetően bárki és mindenki nyilvánvalóan képes seggfejként viselkedni, és ha most nem is vagyunk azok, később könnyen lehet, hogy azzá válunk.

„A [sértegetés] célpontjainak körülbelül egyharmadát (35,26 százalékát) a résztvevők romantikus partnerként, munkatársként, főnökként, családtagként vagy barátként azonosították, míg fele (50,13 százalék) korábban ilyen szerepet töltött be (pl. volt partnerek, elhidegült családtagok)”

– magyarázzák a kutatók tanulmányukban.

Bár a mezőny széles volt, a tanulmányban azonosított „seggfejek” többnyire férfiak voltak, és jellemzően középkorúak. A seggfejnek tekintett embereket a résztvevők válaszai során a sértő viselkedés 315 kategóriájával hozták kapcsolatba, amelyeket a kutatók 14 nagy témakörbe soroltak: agresszió, düh, arrogancia, bigottság, szívtelenség, harciasság, zsarnoki viselkedés, éretlenség, tapintatlanság, felelőtlenség, manipulativitás, durvaság és egyéb (beleértve a képmutatást és a kivételezést).

„A viselkedésmódok, amelyekre az emberek figyeltek, a legkülönfélébb skálán mozogtak. Amikor viselkedésről beszélünk, a seggfej nem feltétlenül volt ellenséges az emberekkel szemben, egyszerűen csak nem igazán érdekelte őket, hogy mások mit gondolnak, vagy hogy mások hogyan vélekednek róluk”

– mondja Sharpe.

A Big Five személyiségmodell személyiségjegyeinek tekintetében a „seggfej” viselkedésmódok leginkább az alacsony elfogadhatósággal, az alacsony lelkiismeretességgel, a magas neuroticizmussal és az alacsony nyitottsággal egyeznek meg, mutatják az eredmények.

„Összességében a jelen vizsgálatban a seggfej érzékelt Ötfaktoros modell szerinti profilja hasonló volt a pszichopata, antiszociális és nárcisztikus személyiségzavarok prototípusaihoz”

– írják a kutatók.

Ez nem jelenti azt, hogy azok az emberek, akiket seggfejként azonosítunk, amikor ezt a sértést használjuk, valójában személyiségzavarral küzdő emberek. Inkább a tanulmányban leírt, negatív „seggfej” viselkedések – a triviális cselekedetektől kezdve bizonyos erőszakos és bűnözői magatartásokig – gyakran érzékelhető átfedést mutatnak ezekkel a tulajdonságokkal.

„Nyilvánvalóan sokféle variáció van abban, hogy az emberek hogyan használják ezt a szót. Azt hiszem, a tanulmány lényege az, hogy a sértések számítanak. Bizonyos dolgokat értünk azzal, hogy használjuk őket, vagy bizonyos jellemzőkkel társítjuk őket.”

– tette hozzá Sharpe.

Nyitókép: Shutterstock / pathdoc

.