Menopauza szó fatáblákon szereplő betákkel kirakva

Negatívan befolyásolhatja a menopauza a nők karrierjét

Egy új tanulmány szerint a menopauzán átesett nők támogatásának hiánya sokakat arra kényszerít, hogy szabadságot vegyenek ki vagy akár otthagyják a munkájukat.

Egy, az Egyesült Királyságban, 3800 nő körében nemrég végzett felmérés szerint a többség úgy érzi, hogy a menopauza, vagy az azt megelőző hónapok és évek óriási hatással vannak a karrierjükre. A tizenkét kérdésből álló felmérésben a nők 99 százaléka érezte úgy, hogy a menopauza vagy annak tünetei negatív hatással vannak a karrierjükre, és több mint egyharmaduk szerint jelentős ez a hatás.

A tanulmányból kiderült, hogy a válaszadók körülbelül 59 százaléka vett ki szabadságot a tünetek miatt, 18 százalék pedig több mint nyolc hetet hagyott ki a munkából emiatt. A szabadságkivétel okai közé tartozott a csökkent hatékonyság (a válaszadók 45 százaléka szerint), a rossz minőségű munka (26%) és a gyenge koncentráció (7%). Azoknak a fele, akik legalább nyolc hetet töltöttek szabadságon, felmondtak vagy korkedvezményes nyugdíjba vonultak.

A kutatásból az is jól látszik, hogy minden ötödik nő elvetette az előléptetés esélyét arra, amelyet egyébként megfontolt volna, 19 százalékuk csökkentette a munkaórák számát, 12 százalékuk pedig lemondott. A megkérdezett nők többsége (60%) mondta azt, hogy nem kapnak támogatást a menopauzával kapcsolatban munkahelyükön.

Azok közül, akik orvosi igazolást kaptak betegszabadságukon, mindössze 5 százalék mondta, hogy azon a menopauza szerepel, míg több mint egyharmaduknál szorongást és stresszt dokumentáltak. Kiderült az is, hogy az orvoshoz fordulók közül minden negyedik nő beszélte háziorvosának a problémáról, és 30 százalékuknak írtak fel antidepresszánst.

A kutatást végző Dr. Louise Newson végezte, a Newson Health Research and Education vezetője szerint a menopauzában lévő nők sokáig lehetetlen választás előtt álltak: küzdjenek a gyakran legyengülést okozó tünetekkel, vagy fejezzék be karrierjüket, amelyért keményen dolgoztak.

„Az Egyesült Királyságban a menopauza átlagéletkora 51 év, pontosan akkor, amikor sok nő a karrierje csúcsán van, rengeteg készséggel és tapasztalattal. A probléma széles körben elterjedt, többek között az egészségügyben. Az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) munkaerejének mintegy 77 százalékát nők alkotják, akiket hasonló módon érinteni fognak a menopauza kellemetlenségei. [...] A felmérésben felvetett problémák nemcsak azt mutatják, hogy sürgősen javítani kell a menopauza támogatását a munkahelyeken, hanem a bizonyítékokon alapuló menopauza-információkhoz és kezeléshez való hozzáférést is a tünetek enyhítése és javítása érdekében"

– mondta.

A hónap elején Zsófia wessexi grófné beszélt arról, hogy a menopauza milyen tragikus hatást gyakorol a nőkre a munkahelyen. A grófné egyben támogatta a Wellbeing of Women jótékonysági szervezet új kampányát, amely felszólítja a vállalatokat annak biztosítására, hogy támogassák a munkavállalókat a menopauza során.

(Sky News)