Katalin hercegné és Vilmos herceg

Van, amikor Vilmos herceg és Katalin is kínos helyzetbe kerül

Szerencsére, ők sem tökéletesek.

Bár azt gondolnánk, hogy Vilmos walesi herceg és Katalin walesi hercegné sosem hibáznak, meggyugtató, hogy ez nem így van. Robert Hardman királyi életrajzíró The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy (Egy király megteremtése: Károly király és a modern monarchia) című könyvében többek között felidézi Károly király egy évvel ezelőtti megkoronázását, melyre a hercegi pár késve érkezett.

Ahogy Hardman könyvében írja, Károly király és Kamilla királyné véletlenül korábban érkezett a 2023. május 6-i koronázásra a Westminster Apátságba – korábban, mint György herceg, pedig a menetrend szerint utána kellett volna Károlyéknak érkezni. Emellett volt még egy bökkenő a menetrendben.

„Tudtukon kívül a walesi herceg és hercegné, valamint két kisebbik gyermekük másfél percet késett. A walesieknek nyolc perccel a király és a királynő előtt kellett volna ott lenniük. Most mégis utánuk érkeztek. Bár az apátságon belüli gyülekezet nem tud róla, odakint egy kínos jelenet bontakozik ki, amikor a király és a királynő a hintójukban ül. Ez egy plusz stresszréteg, amire a párnak igazán nincs szüksége és nem is akarja egy ilyen napon”

– olvasható Hardman januárban megjelent könyvében.

Egy szájról olvasó fordítását felidézve, mit mondott Károly király a koronázás napján a Sky News kamerája által rögzített felvételeken, a Hardman által írottak szerint az uralkodó azt mondta:

„Soha nem tudunk időben érkezni... Mindig van valami... Ez unalmas.”

Hardman hozzáteszi, hogy a források eltérő következtetéseket vonnak le a „hibázás” okáról. Egyesek szerint Vilmos herceg és Katalin hercegné döntése, hogy koronázási videót készítenek, „értékes másodperceket” adott a menetrendjükhöz, míg mások úgy gondolják, hogy mivel a király korábban ért az apátsághoz, Vilmosék autója mögéjük szorult, pedig előttük kellett volna lenniük.

„Szokatlan, hogy a két legfontosabb érkező egy ilyen jelentős eseményen, és egy ilyen jól bejáratott útvonalon ilyen pontatlanul érkezik. Az eredmény némi hektikus átírás a menetrendben. Nincs idő arra, hogy a walesiek és két kisebb gyermekük a király és a királynő előtt lépjenek be. Nekik most hátul kell követniük, és zárni a sort”

– írja Hardman a walesi hercegi pár Sarolta hercegnővel és Lajos herceggel való bevonulásáról.

Rengeteg próba előzte meg Károly és Kamilla koronázási ceremóniáját, amely egyébként úgy tűnt, zökkenőmentesen zajlik. Vilmos hercegnek az öröklési sorban elfoglalt kulcsfontosságú helyét hangsúlyozták, amikor koronázása után letérdelt apja előtt, hogy tiszteletét tegye, míg György herceg történelmet írt azzal is, hogy ő lett az első leendő uralkodó, aki hivatalosan is szerepet vállalt egy koronázási szertartáson.

(People)

Nyitókép: Profimedia