Így spórolhatsz a kávén anélkül, hogy a minőségből engednél
október 20., 2025  ●  Világ  ●   in.hu

Így spórolhatsz a kávén anélkül, hogy a minőségből engednél

A kávé ára az utóbbi években egyre magasabbra kúszott, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a reggeli koffeinadagunkról. Egy kis odafigyeléssel és néhány okos trükkel jelentősen csökkenthetjük a kiadásainkat – mindezt anélkül, hogy a kedvenc italunk minőségéből engednénk.

A világpiaci kereslet növekedése és az időjárási viszontagságok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a kávé ára az elmúlt években folyamatosan emelkedjen. Idén önmagában 14,5 százalékkal drágult az ára, és a vámok miatt pedig ez a tendencia egyelőre változatlan. Ráadásul a boltokban kapható csomagok is egyre kisebbek: ami korábban 450 gramm volt, ma sokszor már csak 280-300 gramm, az ár viszont maradt a régi. Ráadásul – amint arról korábban mi is beszámoltunk – a globális felmelegedés az árak mellett a kávé ízére is negatív hatással lehet.

Szerencsére több olyan praktikus módszer is létezik, amellyel pénzt takaríthatunk meg, miközben ugyanúgy élvezhetjük a friss, aromás kávé ízét.

Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha nagykereskedelemből szerezzük be a kávébabot. Ezekben az üzletekben általában szemesen árulják a kávét, ami nemcsak gazdaságosabb, de frissebb is, mint a csomagolt, előre őrölt változat. Otthoni daráló hiányában sem kell kompromisszumot kötni: a legtöbb nagykerben ipari darálók állnak rendelkezésre, amelyek egyenletesebb őrlést biztosítanak, mint a házi gépek.

A nagy kiszerelésű kávé nemcsak olcsóbb, de izgalmas lehetőséget kínál a kísérletező kedvű kávérajongóknak is. Vehetünk kis adagokat többféle pörkölésből vagy keverékből, így anélkül próbálhatunk ki új ízeket, hogy egy teljes csomaghoz kellene ragaszkodnunk. Akár mézes-csokoládés jegyekre vágyunk, akár friss, gyümölcsös savasságra, pár maréknyi különböző szemmel könnyedén változatossá tehetjük a reggeli kávénkat, miközben a pénztárcánk is hálás marad.

Így spórolhatsz a kávén anélkül, hogy a minőségből engednél
Illusztráció
Fotó: Zulfa Afriansyah/Shutterstock

Ezzel az egyszerű trükkel pontosan beállíthatjuk az őrlés finomságát a saját kávéfőzőnkhöz – legyen szó pour-over, french press vagy csepegtetős készülékről. A The Kitchn szerint a frissen őrölt kávét érdemes légmentesen záródó dobozban, hűvös és sötét helyen tárolni, hogy hosszabb ideig megőrizze aromáját. Emellett praktikus kisebb adagokat vásárolni, amelyeket gyorsabban elhasználunk, így mindig friss marad a reggeli kávénk.

Így tehát nem kell lemondanunk reggeleink indítójáról, különösen azért sem, mert a kávéfogyasztásnak kifejezetten jó egészségügyi hatásai is lehetnek, például növelheti az élettartamot.

Forrás: Vince

Nyitókép: Illusztráció/Jayden Sim/Unsplash

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!