regi kes

Kampókéz? Van jobb! Késből készített protézist találtak egy csontváz keze helyén

Egészen extrém pótvégtagot talált egy kutatócsoport egy kora középkori sírban: késből készített magának protézist egy férfi. Elég félelmetes látvány lehetett, amíg még élt! A tudósok pedig már azt is tudják, hogy oldotta ezt meg.


2018-ban egy kutatócsoport nagyon érdekes leletre bukkant egy tömegsírban. A többi csontváz mellett ott hevertek fegyvereik és használati tárgyaik, a szóban forgó maradványnak viszont jobb kezét amputálni kellett, a hiányzó végtagot pedig egy késsel pótolták. A szokatlan protézisre nincsen magyarázat, de több nyomot is felfedeztek a kutatók.

A csontvázat egy észak-olaszországi longobárd nekropoliszban fedezték fel, és nagyjából a Kr. u. 6-8. századiak lehetnek a maradványok. A többi halott mellett ott hevertek a csatákban használt fegyvereik, az olasz férfi csontváza viszont kiemelkedett a tömegből. Könyökét behajlítva alkarját — nagyjából a felénél megcsonkítva — a mellkasára helyezte. Az eltávolított testrész helyett egy bizonyos bőrből készült anyag maradványait, valamint csatokat és egy kést fedeztek fel.

Ezek a nyomok arra utalnak, hogy az amputált területet egy bőrfedéssel takarták be, majd csattok segítségével egy kést erősítettek az olasz férfi kezének helyére protézis gyanánt.

okori csontvaz

Fotó: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences

A maradványt megvizsgálták és kinyilvánították, hogy az alkar felét egy tompa tárgy okozta trauma következtében távolították el. Azt nem lehet tudni, hogy hogyan és miért, de a szakértők feltételezései szerint egy baleset miatt tört el az említett csont, ami az elkerülhetetlen beavatkozással járt— írta a ScienceAlert.

A protézis használata a csontváz egyéb tulajdonságain is meglátszik. A férfi fogai eldeformálódtak, jelentős zománcveszteség és csontelváltozás figyelhető meg rajtuk, ami arra engedi következtetni a kutatókat, hogy az illető rendszeresen az állkapcsa segítségével húzta meg a kötelet, amivel felerősítette a kést. Másik jele még ennek a pótvégtagnak a vállakon vehető észre. C-alakú csontgerinc alakult ki a férfin, mivel karját természetellenes pozícióban nyújtotta ki, amíg fogaival felerősítette protézisét.

Tekintve, hogy a csontnak előrehaladt gyógyulása látható a maradványon, így a régészek elképzelései alapján még hosszú évekig élt balesete után. A kutatócsapat tagjai így nyilatkoztak felfedezésükről:

„Ez a longobárd férfi figyelemre méltó túlélést mutat az antibiotikumok előtti korszakban történt mellső végtag-amputáció után. Nemcsak, hogy nagyon jól alkalmazkodott az állapotához, hanem mindezt egy kulturálisan kialakult eszközzel, valamint jelentős közösségi támogatással tette. Túlélése a közösségi gondoskodásról, a családi együttérzésről és az emberi életnek tulajdonított magas értékről tanúskodik."


Nyitókép: Shutterstock