Meghan Markle és Harry herceg

Ki állhat a Meghan Markle elleni lejáratókampány mögött?

Egy ideje összehangolt online támadás folyik Meghan Markle ellen, de vajon ki állhat a lejáratókampány mögött?

Meghan Markle számára nem idegen a nyilvános zaklatás. Legyen szó Piers Morgan újságíróról, a királyi család tagjairól vagy azokról, akik dühösek voltak rá, mert gyerekkönyvet írt, Markle elképesztő mértékű gyűlöletettel szembesült.

2021 októberében indult el a Bot Sentinel, a Twitter elemző szolgáltatása, amely korábban a 2020-as választási eredmények jobboldali hiteltelenítésével, a COVID-19 dezinformáció terjedésével és a brit futballisták rasszista visszaéléseivel foglalkozott, elemezni kezdte a Markle elleni online gyűlöletet, a Twitterre összpontosítva

Markle és Harry herceg ellen erőteljesne megemelkedtek a gyűlölködő tartalmú bejegyzések a Twitteren, miután bejelentették, függetlenednek a brit királyi családtól. A Bot Sentinel ezt követő jelentéseiből kiderült, hogy a Meghan Marke-lel kapcsolatos gyűlöletkeltő bejegyzések 70 százaléka mindössze 83 fiókból származik, írja a Cut.

Rasszizmus, halálos fenyegetés

A 2021 októberében közzétett kezdeti jelentésben a Bot Sentinel úgy találta, hogy bár látszólag mindenütt jelen van, a Markle Twitteren történő célzott zaklatásának nagy része valójában egy kicsi, de összehangolt felhasználói csoporttól származott. A tweeteket 17 millió Twitter-felhasználóra becsülték.

Miután Markle és Harry herceg bejelentette, hogy távoznak a királyi családból, a Bot Sentinel megállapította, hogy megnőtt a pár elleni célzott gyűlölettartalom. A vállalat 2020 januárja óta nagyjából 114 000 gyűlöletkeltő, a Sussex hercegéről és hercegnőjéről szóló tweetet vizsgált meg– amelyek között rasszista tartalom, Markle halálát követelő tweet és olyan vádak szerepeltek, hogy Markle színlelte a terhességét.

A Bot Sentinel 55 „elsődleges fiókot” azonosított felelősnek a Markle elleni becsmérlő tartalmak túlnyomó többségéért. További 28 „másodlagos fiókot” jelöltek meg létezőként, elsősorban azért, hogy felerősítsék az elsődleges csoport tweetjeit.

„Ez a kampány olyan emberektől származik, akik tudják, hogyan kell manipulálni az algoritmusokat, a Twittert, és hogyan tudják elkerülni a fiókjaik felfüggesztését"

– mondta Christopher Bouzy, a Bot Sentinel vezérigazgatója a BuzzFeed News-nak.

A hónap végén közzétett újabb jelentésben a Bot Sentinel megállapította, hogy a Meghan Markle körüli gyűlölet-narratívát egy „bothálózat” erősítette meg, lényegében több száz nem hiteles Twitter-fiók, amelyek felerősítették a vele kapcsolatos gyűlölet- és összeesküvés-elméleteket.

A Youtube is beszáll

Nemcsak a Twitteren próbáltak azonban összehangolt negatív üzeneteket terjeszteni az Markle-ről, hanem a YouTube-on is. A gyűlöletkampányban bevételt szereztek a YouTube-csatornák is, melyek összesen több mint 400 000 dollárt kerestek az akcióval. Néhány hónapos csend után, kedden megjelent a Bot Sentinel negyedik jelentése is a Meghan Markle-ügyben, itt esett szó először a YouTube-ról.

A jelentés továbbra is lényegében egy csapatnyi ember összehangolt erőfeszítését részletezi, akik több platformon rendelkeznek fiókokkal, azzal az egyetlen céllal, hogy Meghan Markle-ellenes üzeneteket terjesszenek. Ezek az emberek állítólag együtt dolgoznak összeesküvés-elméletek létrehozásán, terjesztik azokat a Twitteren, majd részletezik őket YouTube-videókban, mindezt azért, hogy növeljék a nézettséget és a hirdetési bevételeket.

A jelentés egy újabb feltételezése, hogy az egyik, Meghan Markle-ellenes tartalmat terjesztő YouTube-csatorna állítólag kapcsolatban áll Markle elhidegült féltestvérével, Samantha Markle-lel, aki képes volt hálózatot létrehozni két másik Meghan-ellenes csatornával több platformon. A jelentés szerint ez a három Meghan-ellenes YouTube-csatorna összesen több mint 70 milliós nézettségel rendelkezik, valamint a YouTube-os teljes bevétele 495 730 dollár.

Nem világos, hogy Markle vagy Harry olvasta-e a jelentéseket vagy sem, de releváns információ lehet bennük a pár számára, mivel Harry jelenleg a bíróságon küzd azért, hogy személyesen fizesse a rendőrségi védelemért, amikor családjával az Egyesült Királyságba látogat.

Nyitókép: LightRocket via Getty Images / Pacific Press