person pointing map

10 kicsi ország a világon, amiknek a létezéséről sem tudtál​

Több mint kétszáz ország van a földünkön, de ezek közül néhány a legtöbbünk számára teljesen ismeretlen. Pedig legtöbbjüknek saját pénznemük és repülőterük van, de olyan is akad, ami űrprogramot működtet. Ezek igazán lenyűgözőek, ha megtudjuk, mennyien is laknak ezekben a régiókban.


Palau Köztársaság

palau tropusi szigetek

Fotó: Shutterstock

Egy apró óceániai ország, ami több mint háromszáz különböző méretű szigetből áll. Esőerdői hemzsegnek a különleges madaraktól és növényektől, vizeit pedig százharminc veszélyeztetett cápafaj lakja. A legcsodálatosabb látványossága a tó, amiben nagyjából két millió medúza él, amik az idő múlásával elvesztették csípőképességüket.

Niue

niue szigete

Fotó: Shutterstock

Ez egy apró szigetállam szintén Óceánia területén. Turizmusban nem túl aktív, így nagyban rászorulnak más országok támogatására. „Fővárosa" egy kis falu hatszáz lakossal, viszont van repülőterük és egy hatalmas bevásárlóközpontjuk.

Saint Kitts és Nevis

Saint Kitts \u00e9s Nevis, green mountain beside body of water under white clouds and blue sky during daytime


Fotó: Unsplash/Simone Mascellari 🇮🇹

Az állam két szigetből épül fel: Saint Kittsből és Nevisből. Fő bevételi forrása a gazdaságot erősítő állampolgársági program. Amennyiben legalább van 250 ezer dollárunk, akkor befektethetünk a helyi cukoripar fejlesztéseibe, ezáltal állampolgársághoz juthatunk. Másik módja ennek, ha 400 ezer dolláros ingatlant vásárolunk a területen.

Hutt River Hercegség

Hutt River Hercegs\u00e9g z\u00e1szlaja

Fotó: commons.wikimedia.org

A mikroállamot Leonard Casley alapította Ausztrália nyugati felében 1970-ben, aki gazdaságát új és független állammá nyilvánította egy mezőgazdasági szabályozási vita miatt. Bár az országot egyetlen állam sem ismerte el, Leonard saját magát hercegnek nevezte, és egyik hercegi fia vette át az uralkodást visszavonulása után Sajnos az állam 2020 augusztusában megszűnt, de az odatévedő turisták több helyen is megtekinthetik az első uralkodójuk, Őfelsége I. Leonard hutti herceg mellszobrait.

Tuvalu

tuvalu

Fotó: Shutterstock

A világ egyik legkisebb és legszegényebb országa. Gazdasági helyzete még katasztrofálisabb lenne, ha Tuvalu nem kapta volna meg a „.tv" internetes domaint, amely évente több millió dollárt hoz az országnak.

Nauru

nauru sziget

Fotó: Shutterstock

Nincsen hivatalos fővárosa, de még tömegközlekedési rendszere sem. A huszonöt mérföldes úthálózatot a helyiek használják saját járműveikkel. Amellett, hogy ez a legkisebb független köztársaság és bolygónk legkisebb szigetállama, itt a legnagyobb az elhízottaknak az aránya (a lakosok hetven százaléka)

Seborga Hercegség

Ezt a mikronáció egy azonos nevű francia falu mellett terül el. A Bright Side cikke szerint van hadseregük, ami három főt ölel fel: az államfőt és két határőrt.

Molossziai Köztársaság

Az Egyesült Államokban, Nevadában található mikro nációban Kevin Baugh (alapító) él családjával, három kutyával, egy macskával és egy nyúllal. Apró népessége ellenére saját nemzeti himnuszuk és jelképük is van. Egyéni útleveleket bocsájtanak ki, és még űrprogrammal is rendelkeznek. Érdekes tény, hogy súlyos bűnök elkövetése után az uralkodó engedélyezheti a halálbüntetést.

Máltai Szuverén Katonai Lovagrend

maltai lovagrend epulet

Fotó: Shutterstock

Rómában egy másik kisállam a Vatikán mellett. Területe 0,012 négyzetkilométer, és három épületet foglal magában, amelyek közül kettő Rómában, a harmadik pedig Málta szigetén található.

Sealand Hercegség

Sealand Hercegs\u00e9g

sealand-again | Sealand from the RIB. | | Flickr

Fotó: Ryan Lackey/Flickr

Igazából egy tengeri építményről van szó, ami hat mérföldre helyezkedik el Nagy-Britannia partjaitól. Egy magát régensnek kikiáltó herceg irányítja, és bárkiből gróf, báró, de akár herceg is válhat itt. Ehhez nem is kell mást tenni, mint a hivatalos oldalán pár száz fontot adományozni. Nem érdemes kihagyni ezt az akciót!


Nyitókép: Element5 Digital/Unsplash