Katalin hercegné és fia, Lajos herceg

Lámpaoltás! Ezt a lefekvési szabályt kell betartania Katalin hercegnének​

Mint azt tudni lehet, a királyi család élete sem csak játék és mese. Rengeteg szigorú szabálynak kell megfelelniük minden nap, ez alól pedig Katalin hercegné és Meghan Markle sem kivétel. Amikor a királynő rezidenciáján tartózkodnak, akkor még az alvási szokásaik sem lehetnek hétköznapiak.


Amikor a cambridge-i hercegné és Harry herceg felesége beházasodtak a családba, akkor mindkettőjüknek egy hercegné-felkészítőn kellett részt venni, melynek foglalkozásait maga II. Erzsébet királynő tartotta számukra. Az órák alatt átvettek minden apró részletet, melyet egy királyi családtagnak állandóan észben kell tartani.

Szóba kerültek a protokoll különböző pontjai, a vacsoraasztalnál elvárt viselkedési formák, valamint a ruházkodással kapcsolatos alapkövetelmények is. A taníttatásukról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nemrég napvilágra került egy eddig kevéssé ismert előírás is, amihez nem csak a hercegnéknek, hanem minden rokonnak igazodnia kell. Ez nem más, mint — a Marie Claire cikkében leírtak alapján — a lefekvési idő a Buckingham-palotában. Amikor a királynő is jelen van az összejövetelen, vagy amikor a társalgás az uralkodó saját rezidenciáján történik, akkor senki sem mehet aludni akkor, amikor szeretne.

Éjszakánként is Erzsébet királynőhöz és az ő napirendjéhez kell igazodni, éppen ezért senki sem térhet nyugovóra addig, míg őfelsége jelen és ébren van. Ez kétségtelenül sok problémát szült már a családban, kifejezetten akkor, amikor Diána hercegné már nem tudta nyitva tartani a szemét.

„Diána számára a hosszú királyi esték gyötrelmesek voltak. A nappaliban egy órán át mindenki ott ült és beszélgetett, így senki sem érezte helyesnek, hogy a királynő előtt menjen aludni. Diánát olyan szélsőségekbe kergették, hogy elnézést kért és lefeküdt, amit meglehetősen rossz néven vettek”

— mondta Sir William Heseltine, a királynő egykori magántitkára.

Természetesen a szabályok alól a legfiatalabb családtagok sem képeznek kivételt. György herceg nemrég töltötte be a kilencedik életévét, tehát nemsokára már neki is fejet kell hajtania a királynő előtt. Ezzel együtt pár éven belül külön királyi felkészítésben kell majd részt vennie, mivel ő a jövendőbeli trónörökös édesapja — Vilmos herceg — után. Ezek a foglalkozások feltehetően nagy szakadást okoznak majd a cambridge-i gyerekek között. Az elválasztásukról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.