5 brit királyi birtok, amit akár te is kibérelhetsz!

5 brit királyi birtok, amit akár te is kibérelhetsz!

Nagy-Britannia szerte számos olyan kastély van, amely régóta a királyi család birtokában van, ebben a cikkben pedig 5 olyan ingatlant mutatunk be, amit akár te is kibérelhetsz!


Erzsébet királynő és kísérete minden nyáron Balmoralba, a skót felföldön található birtokra vonult el. Károly király azonban nem kastélyt, hanem a saját házát, Birkhallt kedveli Balmoralban, amelyet 2002-ben örökölt az anyakirálynétól, azaz a nagymamájától.

Bár a kastély kétségtelenül skót felföld egyik fő attrakciója, a birtokon azonban nagyjából 150 épület található – és ezek közül néhány ki is bérelhető. Ezen házak egyike a Rhebreck Lodge, amely egy festői völgyre néz, és egy társalgóval rendelkezik, ahol fatüzelésű kályha is van.

Balmoralhoz hasonlóan a Sandringham Estate is az uralkodó személyes tulajdonában lévő királyi birtokok közé tartozik. Sandringham Erzsébet királynő idején leginkább arról volt ismert, hogy a királyi család itt töltötte minden évben az ünnepeket, és úgy tűnik, hogy Károly is folytatni fogja ezt a hagyományt.

Sajnos a király nem valószínű, hogy meghív bennünket egy teára, azonban az egykori főkertész házát egész évben ki lehet bérelni. A kertészháznak nevezett ingatlan a főépülettel szomszédos díszes kertre néz. Szintén a területen található Diána hercegné gyermekkori otthona, a Park House, amelyet fogyatékkal élő utazók és kísérőik számára kialakított szállodává alakítottak át.

Ez is érdekelhet: Ezek a legszebb ingatlanok a spanyol királyi család tulajdonában

Ez a 15. századi ház Károly király cornwalli otthona, és a hozzá tartozó ingatlanok is az uralkodó tulajdonát képezik. A ház olyannyira a központban található, hogy amikor Károly király és a királyné nem tartózkodik ott, a kastély a hercegi birtok részeként kibérelhető.

A 18 fő befogadására alkalmas, kilenc hálószobás kastély három különálló szárnyat foglal magába, így három részre osztható, mindegyiknek saját konyhája és bejárata van. A középső rész a legformálisabb, egy szellős nappalival és egy nagy, elegáns, halványkék étkezővel rendelkezik. A két szélső szárnyban kisebb nappali szobák találhatók.

Károly herceg walesi birtokának, kimondhatatlan nevű Llwynywermodnak a parkja tele van különböző szálláshelyekkel. Az eredetileg mintagazdaságnak épült birtokot Craig Hamilton építész alakította át három nyaralóházzá és egy cséplőpajtává. A nyaralóházak között található a North Range, egy átalakított pajta, amelyet kortárs és helyi stílusban rendeztek be. Környezetvédelmi elkötelezettségének megfelelően a North Range szinte teljesen fenntartható, faaprítékos kazánnal és megújuló energiával működik.

A Mey-kastély 2002-ben bekövetkezett haláláig az anyakirályné otthona volt. Napjainkban azonban a kastélyt működtető alapítvány rendszeresen megnyitja az épületet a nagyközönség előtt – és az egyik ingatlan, a Captain's House-t bérelhetővé is tette. A házhoz tartozik egy 6 méter magas télikert, amely egy zárt kertre néz, és pazar kilátást nyújt a tengerre. A birtokon található a Granary Lodge is, egy tíz hálószobás panzió, amely a kastély és a part között helyezkedik el.

Forrás: Condé Nast Traveler

Kép: Shutterstock