Windsori kastély

​II. Erzsébet titkos menekülőnyílása a windsori kastély egy szőnyege alatt rejtőzik​

Szinte minden héten olvashatunk valami érdekes hírt a brit királyi családról és II. Erzsébetről, a legújabb szerint a királynő egy szőnyeg alá rejtett menekülőnyíláson tud kijutni pillanatok alatt a windsori kastélyból.



Ha a brit királyi családról van szó, a rajongókat ugyanúgy, ha nem jobban, érdeklik a zárt ajtók mögötti életük apróbb részletei is. Legyen szó György herceg kedvenc Disney-filmjéről vagy arról az összetevőről, melyet II. Erzsébet királynőkitiltott a konyhájából.

A legújabb hír a királyi család háza tájáról, hogy nemcsak Vilmos hercegék rendelkeznek titkos alagutakkal és pánikszobákkal az otthonukban, hanem maga a királynő is. Korábban arról a pletykáról írtunk, hogy koktélbárba vezethet az alagút II. Erzsébet királynő egyik palotájából, de a brit Marie Claire oldalán olvasható, mostani hír eléggé reálisnak tűnik.

II. Erzs\u00e9bet

Fotó: Getty Images / Victoria Jones - Pool

A BBC The Queen's Palaces című dokumentumfilmjében ismerhetjük meg az uralkodó titkos menekülési útvonalát, valamint a 11. században épült windsori kastély történetét, amelynek átjárói elég nagyok ahhoz, hogy „egy egész hadseregnyi ember elférjen rajtuk". Itt, az egyik irodájában, a szőnyeg alatt rejtőzik egy csapóajtó, így szükség esetén II. Erzsébet egy pillanat alatt ki tudna menekülni a kastélyból.

„Ha katona vagy az ostromlott Windsor kastélyban, ki kell jutnod valahogyan. És ez a titkos átjáró. Pontosan így nézett ki az 1200-as években”

– hangzik el a filmben.

Nyitókép: LightRocket via Getty Images / SOPA Images / Dinendra Haria