Audrey Hepburn és Gregory Peck a Római vakáció című filmben

Három legendás színésznő Hollywood aranykorából

Az 1920-60-as évek közötti aranykorban olyan híres színésznők kerültek a rivaldafénybe, mint Rita Hayworth, Elizabeth Taylor és Audrey Hepburn. Filmek, válások és románcok sora jellemezte ikonikus életüket. Mutatjuk, hogyan éltek az aranykor színésznői.


A filmkészítés új korszaka

Az akkori hollywoodi korszakot a sztárcsinálás jellemezte, a filmvállalatok folyamatosan versenyeztek egymással, kihez tartozik több híres színésznő és színész. Gyakorta előfordult, hogy a szerepeket konkrét személyekre szabták, sőt a film témáját és műfaját is nagyban meghatározta főszereplője.

A világon először Hollywoodban jöttek létre hatalmas, gyárszerű filmstúdiók, ahol a filmipar minden ágazatát vertikális szerkezetbe rendezték, létrehozva így az új modellt, a stúdiórendszert. A filmipari vezető pozíciót a „Nagy Ötök", a Paramaount Pictures, Warner Bros Pictures, 20th Century Fox, Metro-Goldwyn-Mayer és a RKO Pictures töltötték be.

Az 1929-es nagy gazdasági világválság rosszul érintette az álomgyárat, több ezer mozit zártak be. A film fővárosát végül a Wall Street és a kormány támogatásával sikerült megmenteni. A „Nagy Ötök" az 1930-as években, a hangosfilm létrejöttekor élte aranykorát.

Rita Hayworth, a szerelem istennője

Rita Hayworth f\u00e9loldalasan fekszik \u00e9s mosolyog

Rita Hayworth színésznő, "a szerelem istennője"

Pixabay

A kis Rita, eredeti nevén Margarita Carmen Cansino, Brooklynban született 1918-ban. Szülei táncosként dolgoztak, és lányukat is hamar magukkal vitték a fellépésekre. Egy ilyen táncesten fedezte fel őt a Fox stúdió embere. Először táncos szerepeket kapott főleg B-kategóriás filmekben, majd a harmincas években Rita Hayworth-re változtatta nevét, és a Columbia filmvállalattal kezdett el dolgozni. Tehetségét legelőször az Only Angels Have Wings című filmben tudta megmutatni. Későbbi karrierje során pedig olyan ikonikus színészekkel játszott együtt mint, Fred Astaire.

Az igazi áttörést - Orson Wellesszel kötött házassága után - az 1946-os Gilda című produkcióban nyújtott alakítása hozta meg. Tökéletes játéka miatt 1947-ben a Life magazin egyik újságírója, Winthrop Sargeants elnevezte őt A szerelem istennőjének. A Gildát a Welles által rendezett A sanghaji asszony című krimi követte, melyben a platinaszőke femme fatale-t alakító Hayworth külsőjével enyhén szólva is sokkolta a konzervatívabb nézőket.

Később egy félresikerült románc miatt évekre eltűnt, visszatérése után viszont már nem sikerült megtartania régi ragyogó státuszát. Az 1970-es években többször feltűnt különféle televíziós produkciókban, viszont az új női tehetségek, mint Marilyn Monroe, feltűnése miatt Hayworth örökre a háttérbe szorult.

Elizabeth Taylor, Hollywood dívája

Elizabeth Taylor fekete ruh\u00e1ban, komolyan n\u00e9z a kamer\u00e1ba

Elizabeth Taylor színésznő

Flickr

Dame Elizabeth Rosemond Taylor Londonban született amerikai szülők gyermekeként, így amikor fenyegetővé vált a második világháború, szülei úgy döntöttek, itt az ideje hazaköltözni az Egyesült Államokba. Édesapja műkincskereskedőként dolgozott, édesanyja pedig színészi karrierjéről lemondva Elizabeth-et nevelte.

Kezdetben Taylor is a táncolással próbálkozott, amivel sikerült is pár szerepet bezsebelnie, viszont édesanyja kitartása miatt indult be a karrierje. Első fontosabb szerepét a Lassie hazatér című drámában alakította. A film remek kritikákat kapott, és mindenki letaglózva állt a tízéves gyermek bájossága előtt. Taylor első igazi nagy sikerét következő filmje, A nagy derby hozta meg.

A színésznő összesen nyolc alkalommal házasodott, e miatt sokan kritizálták őt. Legnagyobb szerelmével, Richard Burtonnel 1960-ban találkozott, a Kleopátra című film forgatásán. A két színész között az első pillanattól kezdve izzott a levegő. Egy ideig titokban tartották kapcsolatukat, de amikor fény derült románcukra, mindenki a filmipar legszenvedélyesebb és legromantikusabb párjának tekintette őket.

A Kleopátra után még négy közös filmet készítettek, többek között A makrancos hölgyet és a Nem félünk a farkastól című alkotást. „Se veled-se nélküled"-házasságuk 1974-ben véget ért,Taylor még kétszer házasodott ezután. Sokak szerint szépségével, tehetségével és sztárallűrjeivel ő testesíti meg legjobban a klasszikus hollywoodi csillagot.

Audrey Hepburn, a hollywoodi elegancia megtestesítője

Audrey Hepburn fekete ruh\u00e1ban \u00e9s \u00e9kszerben mosolyog a kamer\u00e1ba

Audrey Hepburn színésznő

Google

Audrey Kathleen van Heemstra Ruston 1929-ben, Belgiumban látta meg a napvilágot. Szülei válását követően édesanyjával Hollandiába költöztek, ahol a háborús idők alatt éheztek és félelemben éltek. Audrey a háború után, 1945-ben Amszterdamba költözött, ahol balettet tanult.

A lány akkoriban anyagi problémákkal küzdött, így különböző musicalekben és tánckarokban vállalt munkát, mellette pedig modellkedni kezdett és pár filmben is játszott. Első ikonikus szerepét a Római vakáció című filmben játszotta, Gregory Peck oldalán, alakításáért rögtön neki is ítélték az Oscar-díjat. Ezek után sorra érkeztek a felkérések. Leghíresebb filmje az 1961-es Álom luxuskivitelben igazi kultfilmmé vált. A filmben elhangzó Moon River című dalt maga a színésznő énekelte, amely 1962-ben elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat.

Elegáns stílusának kialakításában fontos szerepet vállalt, barátja Hubert de Givenchy divattervező, aki igazi múzsájának tekintette Hepburn-t, és ő tervezte a színésznő otthoni és filmbéli ruháit is. Elegáns stílusa miatt Hepburn hamar divatikonná vált, de magánélet és házasság terén ő sem tartozott a szerencsések közé. Első két házassága zátonyra futott, viszont harmadik férjével, a holland Robert Woldersszel boldogan éltek életük végéig.

Hepburn szelíd és előkelő stílusával karrierje során mindenkit levett a lábáról, emiatt lett a hollywoodi elegancia képviselője.

Szerző: Korompai Tímea