
A klímaváltozás egyik újabb áldozata a csokoládé lehet
A régió gazdái - amelyek a világ kakaótermelésének mintegy 70 százalékát adják - az elmúlt években hőséggel, betegségekkel és szokatlan esőzésekkel küzdöttek, amelyek mind hozzájárultak a termelés csökkenéséhez.
Ez a kakaó árának robbanásszerű emelkedését okozta, amelyet a kakaófa babjaiból állítanak elő, és amely a csokoládé fő összetevője.
Egy új jelentés megállapította, hogy „az éghajlatváltozás, amely elsősorban az olaj, a szén és a metángáz elégetésének köszönhető, a melegebb hőmérsékletek gyakoribbá válását okozza” az Elefántcsontparton, Ghánában, Kamerunban és Nigériában.
A Climate Central független kutatócsoport által készített tanulmány szerint ez a tendencia különösen érezhető a két legnagyobb kakaótermelőnek számító országban, az Elefántcsontparton és Ghánában.
A kutatók 44 nyugat-afrikai kakaótermelő terület megfigyelési adatai és számítógépes modellek segítségével összehasonlították a mai hőmérsékleteket egy olyan világ alternatívájával, amelyben az éghajlatváltozás hatásai nem érvényesülnek. Megvizsgálták annak valószínűségét, hogy ezeken a területeken a hőmérséklet meghaladja a 32 Celsius-fokot, ami a kakaófák számára optimálisnak tartott szintek felett van.
Fotó: Unsplash
A jelentés kiszámította, hogy az elmúlt évtizedben az éghajlatváltozás miatt Elefántcsontparton és Ghánában az október és március közötti fő vegetációs időszakban három héttel több, 32 Celsius-fok feletti hőség volt tapasztalható.
A tavalyi év, a globálisan feljegyzett legmelegebb év, az éghajlatváltozás miatt az elemzett területek kétharmadán legalább 42 napon 32 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A kutatók szerint „a túlzott hőség hozzájárulhat a termés mennyiségének és minőségének csökkenéséhez”.
Számos más tényező is károsíthatja a kakaófákat és növelheti az árakat, többek között a lisztbogárfertőzés, az esőzések alakulása, a csempészet és az illegális bányászat.
A brit Christian Aid jótékonysági szervezet szerdán külön kutatást tett közzé a csokoládé- és kakaótermelőknek a globális felmelegedés okozta időjárási változásokkal és szélsőségekkel szembeni sebezhetőségéről. A szervezet szerint a nyugat-afrikai körülmények a 2023-as száraz évszakban a szélsőséges esőzésektől és a termés megromlásától a 2024-es aszályig ostorcsapásszerűen változnak.
„A kakaótermesztés a világ legszegényebb emberei közül sokak számára létfontosságú megélhetést jelent, és az ember okozta éghajlatváltozás ezt komoly veszélybe sodorja”
– mondta Osai Ojigho, a Christian Aid politikai és nyilvános kampányainak igazgatója.
A sikertelen betakarítások hozzájárultak ahhoz, hogy a kakaó ára 2023 vége óta meteorikusan emelkedett a londoni és a New York-i piacon, ahol ezzel az árucikkel kereskednek. A New York-i kakaó ára szerdán tonnánként 10 000 dollár felett volt, a december közepén elért 12 500 dollár feletti csúcsérték alatt.
A New York-i árak évtizedek óta nagyrészt 2000 és 3000 dollár között mozognak tonnánként.
Januárban a svájci Lindt & Spruengli csokoládégyártó azt mondta, hogy idén ismét emelni fogja az árakat, hogy ellensúlyozza a kakaó növekvő költségeit.
Narcisa Pricope, a Mississippi Állami Egyetem professzora szerint a termés „egzisztenciális veszélynek” van kitéve, főként a kakaótermelő régiókban tapasztalható egyre szárazabb körülmények miatt.
Nyitókép: Unsplash