A Koh-i-Noor gyémánt

Ezért vetette le Kamilla királyné a Koh-i-Noor gyémántot a koronájáról​

Kamilla királyné férje koronázásán az egykori Mária királynő koronáját viseli majd. Egy valamit azonban lecserél a rajta lévő drágakövek közül, mégpedig a Koh-i-Noor gyémántot. A koronaékszer hosszú és rejtélyes múltra tekint vissza. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, mi miatt mellőzik majd.


A Koh-i-Noor gyémántot Indiában bányászták. Az első írásos feljegyzés róla 1628-ban, a Mogul Birodalom idején jelent meg. Akkoriban Shah Jahan mogul uralkodó birtokában volt, majd Nádir perzsa sah uralkodó szerezte meg 1739-ben. Egészen 1839-ig a gyémánt több nemzet vezetőjéhez is került, végül pedig visszajuttatták Indiába.

Abban az időben viszont a britek is szemet vetettek a drágakőre, mert úgy érezték, az lehet a hatalom és a gyarmati felsőbbrendűség szimbóluma. 1849-ben megszerezték a gyémántot, miután hazugságok és bebörtönzések útján meggyőzték a jogos tulajdonost, hogy mondjon le előjogairól. Így került Viktória királynő birtokába.

A követ akkoriban kiállították, de az érdeklődőket nem nyűgözte le a gyémánt egyszerűsége. Éppen ezért Viktória királynő férje lecsiszoltatta a kincset, melynek következtében ugyan jelentősen lecsökkent a mérete, de sokkal fényesebb és formásabb lett.

A Koh-i-Noor gyémánt egyébként 105,6 karátos. Ára hozzávetőlegesen 140 millió és 400 millió dollár között mozog, viszont sokak szerint az értéke tulajdonképpen felbecsülhetetlen. Kamilla királyné ugyan valóban azt a koronát viseli majd, melyen egykoron rajta volt a szóban forgó drágakő, ezúttal viszont mást tesznek a helyére.

Egy kis videós ismertető a Koh-i-Noor gyémántról:

Egészen pontosan Károly király felesége azt kérte, hogy a Cullinan III, IV és V gyémántokat helyezzék fel a koronára. Ezekkel tisztelegni szeretne a néhai II. Erzsébet királynő előtt. De mi a másik oka, hogy nem akarják szerepeltetni a gyémántot a koronázáson? Az indiai kormány 1947 óta többször is visszaigényelte a drágakövet, de az Egyesült Királyság nem hajlandó tárgyalni erről.

A királyi palota még csak említést sem tesz a Koh-i-Noor valódi történetéről. Az online ismertetőkben ez a leírás szerepel róla:

„A 15. századi Indiában felfedezett gyémánt szerencsétlenül járt férfiak között kézről kézre szállt, mígnem az a hír járta, hogy szerencsétlenséget hoz a férfiaknak. Végül Viktória királynőnek ajándékozták 1849-ben."

Mindezekből az következik, hogy az új uralkodó pár tiszteletben szeretné tartani a kérést, ezért — bár visszaszolgáltatásról nem esett szó — nem hordják majd a koronázáson az ékszert.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent