repülő szárnya a levegőben

Az amerikaiak tömegesen utaznak Európába, de nem a látnivalók miatt

Nagy különbségek vannak az árak tekintetében, ezt a zenekedvelők is érzik.


Mivel az Egyesült Államokban magasak a koncertjegyek árai, néhány zenekedvelő úgy döntött, hogy inkább Európába repül egy-egy kedvezőbb ajánlatért és egyúttal utazik is kicsit. És ez a tendencia folytatódik.

A Daily Mail elemzése szerint az Egyesült Államok és Európa között jelentős az árkülönbség a koncertjegyek esetében a Ticketmaster oldalán. Emiatt néhány rajongó úgy döntött, hogy inkább fizet egy repülőjegyért és egy olcsóbb koncertjegyért Európában, mint egy drágábbért az Egyesült Államokban − írja a SchengenVisaInfo.com.

Az elemzés szerint Beyoncé, Madonna, Pink, Bruce Springsteen és Ed Sheeran jegyárai is jelentősen magasabbak az Egyesült Államokban, mint Európában. Beyoncé Charlotte-i koncertje az Egyesült Államokban például háromszor annyiba kerül, mint a svédországi Stockholmban.

koncerten a rajong\u00f3k

Fotó: Unsplash

Hasonlóképpen Madonna amerikai koncertjének jegyárai is elszálltak az európaiakhoz képest. Az adatok szerint Madonna New York-i koncertjére 2666 dollárba (890 ezer forint) került a jegy, míg a londoni koncertre 1838 dollárba (610 ezer forint).

A fent említetteken kívül Bruce Springsteen koncertjegyei Newarkban több mint ötszörös áron, 537 dollárért (180 ezer forint), míg Koppenhágába 96 dollárért (32 ezer forint) lehetett idén jegyet váltani.

Annak ellenére, hogy Európában olcsóbbak a koncertjegyárak, az Egyesült Államokból érkező zenebarátoknak továbbra is szem előtt kell tartaniuk, hogy a jegyvásárlás mellett szállást is kell foglalniuk, ami tovább növeli a teljes összegüket.

A koncertek miatt különösen magasak a szállodai árak Svédországban, valamint Londonban. A walesi Cardiffban a Beyoncé koncertjének estéjén akár 1270 dollárba (420 ezer forint) is kerültek a hotelek.

Az adatokat és az áremelkedést elemezve a Statista szerint ennek több oka is van, a legfontosabb, hogy a művészek már nem tudnak pénzt keresni az albumaikból, ezért más eszközökkel próbálnak pénzt keresni. Emellett a show-műsorok megrendezésének növekvő költségei, valamint az általános nagy kereslet is az okok között szerepel.

Mivel Taylor Swift több tucat tengerentúli koncertet ad, Európában a koncertjeire a jegyárak is várhatóan alacsonyabbak lesznek, mint az Egyesült Államokban. Ennek köszönhetően Európa jövőre, a turné idején biztosan nagy látogatottságot fog regisztrálni.

Az árkülönbségeket figyelembe véve az EU Parlamentje tavaly elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amely a jegyárakra vonatkozó szabályozást is tartalmazza. Ez a törvény január 1-jén lép hatályba, és célja, hogy az EU tagállamaiban hasonló szintű jegyárakat hozzon létre, és véget vessen az olyan vásárlási taktikáknak, amelyek korlátozott időtartamot adnak meg az alacsony áron történő jegyvásárlásra.

Nyitókép: Unsplash