Madrid

Spanyolország az élen − ez a 6 úti cél a legkörnyezetbarátabb

A Lonely Planet nyilvánosságra hozta a 2024-es év legkörnyezetbarátabb nyaralási célpontjainak listáját.


A Lonely Planet szakértői szerint ez a friss rangsor rávilágít a fenntartható utazással kapcsolatos növekvő globális tudatosságra és annak a környezetre gyakorolt hatására − írja a SchengenVisaInfo.com. De melyek is ezek az országok?

​1. Spanyolország

Spanyolország jelentős lépéseket tesz a szezonon kívüli utazások népszerűsítésére, egész évben ösztönzi a látogatókat, és népszerűsíti a kevésbé látogatott területeket. Az ország kerékpárutakba, elektromos buszokba és vonatútvonalakba fektetett be, hogy környezetbarát közlekedési lehetőségeket biztosítson. Az ország ambiciózus környezetvédelmi célokat is kitűzött: 2030-ra a villamos energia 75 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja előállítani. E terv részeként Spanyolország leállította az új olaj- és gázkitermelési engedélyek kiadását, és bezárta a legtöbb szénbányáját. Barcelona és Madrid felkarolták a megújuló energiát és a fenntartható közlekedést. Madrid a város jelentős részét védett zöldterületeknek nyilvánította, így Európa egyik legzöldebb városa.

​2. Grönland

Nuuk, Gr\u00f6nland

Fotó: Shutterstock

Grönland 2024-ben két új nemzetközi repülőtér megnyitásával válik elérhetőbbé: az egyik a színes fővárosban, Nuukban, a másik pedig Ilulissatban. A grönlandi kormány véget vetett az olaj- és gázkitermelésnek. Az ország a megújuló energiaforrásokat helyezte előtérbe, hangsúlyozva a tiszta és fenntartható energiatermelés fontosságát. A helyi élelmiszertermelés fokozására tett erőfeszítések az ország önellátás és a környezettudatos gyakorlatok iránti elkötelezettségét hangsúlyozzák.

​3. Wales útvonalai

Wales, a világ egyik első, a fenntarthatóságot törvénybe iktató országa, bővíti környezetbarát közlekedési lehetőségeit. Az új vasútállomások és a megnövelt szolgáltatások megkönnyítik az utazók számára a gyönyörű Pembrokeshire Nemzeti Park felfedezését. A Transport for Wales elindította a „Wales on Rails" projektet, amely a Visit Wales-szel együttműködésben valósul meg. A kezdeményezés célja a környezetbarát felfedezés elősegítése Walesben a fenntartható közlekedés ösztönzésével.

​4. Portugál út, Caminho Portugues de Santiago

Caminho Portugues de Santiago

Fotó: Shutterstock

A Portugál út nemcsak zarándokút, hanem egy Portugáliát és Spanyolországot átszelő festői utazás is. Ez a 620 km hosszú útvonal lehetőséget kínál történelmi helyszínek és helyi éttermek felfedezésére. Arra ösztönzi az utazókat, hogy lassítsanak, értékeljék a változó tájat, és barátkozzanak kalandvágyó társaikkal az út mentén. Az út mentén található szálláshelyek környezetbarát módszereket alkalmaznak a víztakarékosság, a napenergia használata és az újrahasznosítás elősegítése érdekében.

​5. Palau

Palau már régóta elkötelezett a fenntarthatóság mellett. 1979-ben elfogadta a világ első atomerőmű-ellenes alkotmányát, 2017-ben pedig bevezette a Palau Pledge-et, amely szerint a nemzetközi látogatóknak meg kell ígérniük, hogy „óvatosan lépnek" és „megőrzik" a szigeteket. Most, hogy a szigetcsoport újra megnyílt a turizmus előtt, az ország Ol'au Palau elnevezésű alkalmazása a felelős turizmus „gamifikálásával" jutalmazza az utazókat a környezeti és kulturális hatásuk alapján.

​6. Hokkaidó, Japán

Blue Pond Biei Hokkaido, Jap\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Hokkaidó, Japán északi szigete a téli sportok és a természet szerelmeseinek paradicsoma. Niseko, Hokkaidó egyik népszerű városa a környezetvédelemre és a lakosok autonómiájára helyezett hangsúlyával kiérdemelte a Turisztikai Világszervezet egyik legjobb turisztikai településének elismerését. Emellett ez az egyetlen japán város, amely csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezetének a turizmusban való klímavédelmi fellépésről szóló glasgow-i nyilatkozatához.

Nyitókép: Shutterstock