Károly király és Kamilla királyné

Így kell majd szólítani Kamillát a koronázás után — őt is felavatják a ceremónián

Megerősítést nyert, hogy Kamilla királynét hivatalosan is megkoronázzák majd Károly királlyal együtt. Ez lesz a továbbiakban a helyes megszólítása.


Károly király koronázásával már számos érdekes hír látott napvilágot. Az Egyesült Királyság uralkodója az után lépett trónra, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében elhunyt. Onnantól kezdve folyamatosan szervezik a május hatodikára időzített koronázás menetét. Mint új király, Károly szeretné, ha a ceremónia tükrözné a személyes, modernizálásra hajló uralkodói stílusát.

Éppen ezért lerövidítette az esemény hosszát, illetve a vendéglistát is. Mindezek mellett eltérő vallások képviselőit is meginvitálta, hogy ezzel is tükrözze az elfogadást, amit képviselni akar. A ruhák tekintetében egy sokkal könnyedebb és kevésbé formális öltözködési rendet engedélyezett a vendégeknek, mint ahogy azt Erzsébet királynő tette a saját koronázásán.

További újításairól itt tudsz olvasni.

A rendezvény szervezésében Vilmos walesi herceg is kiveszi a részét, mint a soron következő trónörökös. Katalin hercegnével azon is gondolkoznak, hogy gyermekeiknek milyen kiemelt szerepet kéne biztosítaniuk. György herceg és testvérei a király unokáiként fontos feladatban részesülhetnek, de a szülők lehet, hogy nem szeretnék ekkora felelősséggel felruházni a fiatalokat.

A napokban az is biztossá vált, hogy Camilla Parker Bowles-t, a király feleségét nem konzorkirálynévé koronázzák majd, hanem királynévé. A nyilatkozat megjelenésére pont akkor került sor, amikor Harry hercegék bejelentették, hogy szokásuktól eltérően idén nem jelennek meg a Met-gálán.

Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy a koronázáson ott lesznek-e. Bár a király meginvitálta kisebb fiát és Meghan Markle-t a ceremóniára, és még szállást is biztosított számukra a Buckingham-palotában, a megjelenésük továbbra is kétséges. Egy korábbi cikkünkből részleteket is megtudhatsz erről a témáról.

Nyitókép: Getty

Forrás: Independent