Exobolygókról készített illusztráció

Két közeli Föld-szerű bolygót találtak az élet fenntartásához ideális helyen​

A Föld-szerű bolygók kutatásai során figyelembe kell venni a közelségüket a fő csillagjukhoz. Egy nagyon vékony határvonalon belül kell keringeniük annak érdekében, hogy az emberiség számára egy élhető környezetet biztosíthassanak. Új kutatások két ilyet is találtak a környezetünkben.


A csillagok körüli lakható zóna azt a határt jelenti, ahol a bolygó hőmérsékletét a külső hatások éppen annyira melegítik fel, hogy a folyadék ne fagyott állapotában maradjon meg, de ne is párologjon el nagyon gyorsan. Legutóbbi kutatások egy mindössze 16 fényévre a Naprendszertől elhelyezkedő, vörös törpecsillagot tanulmányoztak, mely körül két ígéretes bolygó kering.

A fő csillag a GJ 1002, mérete pedig alig nyolcada a Napénak. Ez a távolság első hallásra nagyon messzinek tűnhet, de csillagászati értelemben nagyon közelinek számít. Felfedezéséhez és elemzéséhez két űrmegfigyelő műszert alkalmaztak, az ESPRESSO-t (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) és a CARMENES-t (Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Echelle Spectrographs).

A szakértők mindent összegezve 39, 2017 és 2021 között végzett spektroszkópiai megfigyelés adatait összesítették. Jelenleg a csillag körül keringő égitestekről még nem sokat tudunk, kivéve az elhelyezkedésüket, melyek bizakodásra adnak okot.

Ezek a planéták a fő csillagjuk után a GJ 1002b és a GJ 1002c fantázianevet kapták— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Egy kis videós ismertető az exobolygókról:

Közülük az első van közelebb a csillaghoz és alig több mint tíz nap alatt kerüli meg azt, a társa pedig távolabb helyezkedik el, így nála kicsivel több mint 20 nap keringési időre lehet gyanakodni. Szerencsére — mivel közel vannak a galaxisunkhoz — megfigyelésük a vártnál könnyebb és gyorsabb lehet.

Következő lépésként a két Föld-szerű világ légkörét, fényvisszaverődéseit és leadott hőjük mértékét vizsgálják majd. Ezekkel elérkezett az emberiség az 5 ezer megfigyelt exobolygóhoz, a technológia, valamint a módszerek fejlődésével pedig ez a szám folyamatosan emelkedhet és sokkal kisebb planéták is bekerülhetnek, melyeket idáig nem vettek észre.

Nyitókép: Shutterstock