Közlekedési lámpa kék ég előtt

4. színt kaphatnak a közlekedési lámpák

Egy lehetséges negyedik szín az önvezető járművek javát szolgálná.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói egy további fehér színű közlekedési lámpát javasolnak, amely jelezné a járművezetőknek, hogy az autonóm járművek (AV-k) intelligensen kezelik a közelgő kereszteződés forgalmát. Úgy gondolják, hogy így a forgalmi torlódások és az általános üzemanyag-fogyasztás egyaránt csökkenthető lenne.

Az önmagukat vezető autóknak és teherautóknak nem kell majd nézniük a fehér közlekedési lámpát, mert vezeték nélkül kommunikálnak vele. Az emberi járművezetők és utasok számára azonban jelzésként fog működni, hogy kövessék a kereszteződésen áthaladó önvezető járműveket.

„A piros lámpa továbbra is megállást jelent. A zöld lámpa továbbra is azt jelenti, hogy mehet. A fehér lámpa pedig azt fogja mondani az emberi járművezetőknek, hogy egyszerűen kövessék az előttük haladó autót. Az általunk javasolt koncepció, amelyet „fehér fázisnak” nevezünk, az autonóm járművek számítási teljesítményét használja ki”

– mondta Ali Hajbabaie építőmérnök.

Ez a következőképpen működne: az autonóm járművek egy bizonyos hatótávolságon belül kommunikálnának egymással és a kereszteződések közlekedési lámpáival. Ez lehetővé tenné számukra, hogy hatékonyabban és intelligensebben koordinálják a forgalom áramlását, például elsőbbséget adnának az összefutó utaknak, amelyeken több jármű közlekedik, és tanácsot adnának az optimális sebességre vonatkozóan.

A keverékben lévő emberi járművezetők a fehér lámpán keresztül értesülnének arról, hogy kövessék az előttük haladó jármű vezetését: álljanak meg, ha az megáll, folytassák, ha az továbbhalad. Amint az autonóm járművek száma egy kereszteződésben egy bizonyos küszöbérték alá csökken, a közlekedési lámpák visszatérnének a szokásos piros, sárga és zöld jelzéshez.

A szimulált modellekben kimutatták, hogy az AV-k önmagukban is javították a forgalom áramlását, és még inkább a fehér fázis bevezetésével, amely aztán pozitív hatással van az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére. Minél nagyobb volt az AV-k aránya egy kereszteződésben, annál gyorsabban haladt a forgalom, és a teljes késéscsökkenés tekintetében körülbelül 40-99 százalékos javulás volt lehetséges.

„A forgalomáramlás irányításának egy részének átadása az AV-knak egy viszonylag új ötlet, amelyet mobil irányítási paradigmának nevezünk. Ez bármilyen forgatókönyvben használható a forgalom koordinálására, amelyben AV-k is részt vesznek”

– fogalmazott Hajbabaie.

Hozzátette, úgy gondolják azonban, hogy fontos a fehér fény koncepciójának beépítése a kereszteződésekbe, mert ez jelzi az emberi sofőröknek, hogy mi történik, így tudják, mit kell tenniük, amikor a kereszteződéshez közelednek.

A kutatók megjegyzik, hogy amint az autonóm járművek száma egy kereszteződésben 30 százalék fölé emelkedik, a fejlesztések jelentősebbé válnak. Mivel az AV-k 70 százaléka a forgalomban van, a kereszteződés többnyire teljesen automatikus fehér fázisú üzemmódban működhet.

Egyelőre még nem áll rendelkezésünkre a technológia ahhoz, hogy ilyesmit megvalósítsunk, bár a fejlesztések folyamatosan zajlanak. Ez a tanulmány ugyanezen kutatók egy korábbi, 2020-as vizsgálatára épül, ahol a forgalom áramlását egy, a kereszteződéshez kapcsolódó központi számítógép irányította – itt maguk az önvezető autók tudják kezelni a szükséges számításokat.

Minden útkereszteződés korszerűsítése természetesen időt és pénzt igányel, de a kutatók szerint a fehér fázis ötletének bizonyos elemei viszonylag könnyen megvalósíthatók. A következő lépést az egyes területeken végzett tesztüzemek jelenthetnék.

„A kikötőkben nagy a haszongépjármű-forgalom, amelynél különösen fontos a forgalomáramlás. Úgy tűnik, hogy a haszongépjárműveknél nagyobb arányban alkalmazzák az autonóm járműveket, így lehetőség nyílhat egy olyan kísérleti projekt megvalósítására ebben a környezetben, amely a kikötői forgalom és a kereskedelmi szállítás javát szolgálná”

– fogalmazott Hajbabaie.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock