fülop-szigetek tengerpart homok sziklak

5 gyönyörű ország, ahová érdemes nyugdíjba vonulni

Akár korai nyugdíjazásról, akár az időskoriról beszélünk, sokak álma külföldi paradicsomokba visszavonulni ilyenkor. Van néhány ország, amely még speciális kedvezményeket is biztosít ehhez, mutatjuk a listát!


Panama

panama tengerpart palmafa

Fotó: Chema Photo/Unsplash

Panama Pensionado néven kapnak speciális vízumot, akik ott szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket. A trópusi klímájú közép-amerikai ország kiváló azoknak, akik nem szeretnének többet fázni, és becslések szerint már jelenleg is 20-30 ezer amerikai él itt a helyiek közt. A vízum szinte kuponfüzetként működik, a háztartási bevásárlásoknál évi 10 ezer dollárnyi adót spórolhatunk meg, és minden második évben adómentesen vásárolhatunk egy új autót, de rezsire és tömegközlekedésre is jár a kedvezmény. Ehhez annyi a feltétel, hogy bizonyítottan legyen életünk végéig folyósított nyugdíjunk vagy fix havi bevételünk 1000 dollár fölött.

Görögország

gorogorszag tenger asztal kilatas

Fotó: Hello Lightbulb/Unsplash

2013-óta létezik Görögországban az Aranyvízum, ami ötéves letelepedési engedélyt biztosít mindenkinek, aki minimum 300 ezer dollár értékben befektet helyi ingatlanba. Öt év után hosszabbítást lehet kérni, ha még mindig birtokunkban van az ingatlan, hét év után pedig állampolgárság is jár. EU-s állampolgárként ez nem tűnik olyan nagy durranásnak, az viszont már inkább, hogy az így letelepedetteket adókedvezményekkel is várják, ha itt adózunk a bevételeink (pl. nyugdíjunk) után, egységesen csak 7% adót kell fizetnünk.

Malajzia

kuala lumpur tornyok felhokarcolo malajzia

Fotó: Esmonde Yong!Unsplash

A Malaysia My Second Home program nem követeli meg, hogy tényleg nyugdíjasok legyünk, viszont nem vállalhatunk olyan állást, ahol egy malajziai elől vennénk el a munkát. Állampolgárságot nem ígérnek mellé, 10 éves, meghosszabbítható vízumot viszont igen, és sokak számára kecsegtető lehet az is, hogy Malajziában nincs örökösödési adó. A letelepedéshez minimum 2500 dollárnyi havi nyugdíjra és 85 ezer dollárnyi, nem ingatlanba fektetett vagyonra van szükség, utóbbi egy részét majd kötelezően maláj bankokban kell elhelyezni.

Nicaragua

nicaragua vulkan naplemente

Fotó: Tobias Tullius/Unsplash

Nicaragua nemcsak buja őserdeivel, vulkánjaival és gyönyörű tavaival csábítja a letelepedni vágyókat. Az öt évre szóló letelepedési programjuk résztvevői ingyenesen importálhatnak egy sor árut, illetve áfamentesen építkezhetnek. Ehhez mindössze 45 év felett kell lenni és 600 dollárnyi passzív jövedelemmel rendelkezni.

Fülöp-szigetek

fulop-szigetek palawan tengerpart tropusok

Fotó: Eibner Saliba/Unsplash

Még egy trópusi paradicsom! Délkelet-Ázsia nem véletlenül népszerű a hosszútávra otthont keresők körében, csodálatos természeti környezet, kellemes klíma, egzotikus konyha és kedves emberek jellemzik a régiót. Ezt meglovagolva a Fülöp-szigeteken többféle program is elérhető, nemcsak a nyugdíjasok számára, melyek vámmentes importot, munka- és tanulási lehetőséget és adókedvezményeket tartalmaznak.