kutya, futás, fű, mező, zöld

A te kutyád is fel-alá futkározik? Elmondjuk, miért!

Az egyik pillanatban a házi kedvenced békésen eszi a vacsoráját, a következőben viszont körbefutja a házat többször. Rosszabb esetben pedig úgy rohangál a házban, hogy káoszt is hagy maga után. Ezek az etapok legfeljebb néhány percig tartanak, de sokkal hosszabbnak is tűnhetnek, amikor általunk nem kívánt időpontban következnek be! De mik is az okai ennek a viselkedésnek?


„Csak szórakoznak"

– foglalja össze röviden José Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének megválasztott elnöke a Live Science-nek adott interjújában. Ezek az energiakitörések – amelyeket a tudomány frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusok (FRAP) kifejezéssel illet – természetesek, és számos háziasított és vadon élő állatfajnál megfigyelhetőek.

Ez is érdekes: Hogyan is szoktasd össze a kutyád és a macskád?

A FRAP-ok ad hoc fellángolásoknak tűnhetnek, de néhány kiváltó ok azonban listázható a kutyáknál!

  • amikor például a gazdi kiengedi a szabadba a körbe-körbe száguldozás indoka nem más, minthogy kiengedje a nap folyamán felgyülemlett energiát;
  • a munka után hazaérkező gazdi is kiválthatja ezt: a házőrző egy többórás szunyókálás után annak örömére futja ki a lelkét, hogy épp megpillantotta kedvenc emberét;
  • a FRAP-ok másik gyakori időpontja a fürdés utáni időszak, valószínűleg azért, hogy levezessék az idegességet (ha nem szereti a vizet), vagy a fürdés miatti izgalmat – Arce szerint. A kutyák testrázása – mint szárítkozási módszer – rendkívül hatékony, így a fürdés utáni izgágaság leginkább az izgalmi faktor miatt következik be.
Egy macska fekszik az \u00e1gybanFotó: Unsplash/Caleb Woods

A macskáknál viszont más eseteket figyeltek meg a szakemberek. Míg a kölyökkutyák a nap bármelyik szakában eszükbe juthat ez, a cicáknál inkább alkonyatkor és hajnalban, mert akkor a legaktívabbak. Ők hajlamosak ezeket az energiakitöréseket az ápolás, simogatás és az alomtálca használata után megmutatni a gazdinak.

„Amikor a macskák elkapják ezt az érzést, általában kevesebb ideig futnak, mint a kutyák. Az atletikusabb és feszültebb kutyafajták, például az ausztrál juhászkutyák gyakrabban csinálják, mint nyugodt társaik, valószínűleg azért, mert gyakrabban kell levezetniük az energiájukat”

– meséli Arce.

Ezt is olvasd el: Verekednek vagy játszanak a cicáid? Ez alapján eldöntheted!

Azonban nem csupán a háziállatoknál bevett viselkedésminta ez. A vadon élő társaik – mint például a vadászgörények és az elefántok – is végeznek FRAP-ot. A viselkedést a nyulaknál is megfigyelte egy 2020-ban elvégzett kutatás, náluk ez az izgatottság kifejeződése. Utóbbi egyedeknél ez megjelenhet futásként, a fej vagy a test körbeforgatásaként, valamint a levegőbe való ugrálásként.

„Bár a FRAP normális viselkedés, néhány állattartó félreértelmezi az őrjöngő energiát, és aggódik, hogy kutyája stresszes vagy beteg.”

- mondta Arce.

Ez a tevékenység önmagában nem különösebben veszélyes sem a környezetére, sem magára az állatra és nem összekeverendő a kényszerbetegségekkel (OCD).

Jó tanács azonban, ha benti háziállatról van szó és aggódsz, távolíts el minden törékeny tárgyat a kutya útjából a lakásban! Továbbá, ha ez a energiakitörés rohangálás séta közben történne, tartsd meg a pórázt, hogy a kutya ne szökjön el és ne kerüljön kellemetlen vagy veszélyes helyzetbe!

Ha pedig bizonytalan vagy, hogy kedvenced miért viselkedik úgy ahogy, a kutató azt ajánlotta, hogy készíts videót erről, és mutasd meg azt az állatorvosnak biztonságképpen!

Forrás: LiveScience