Egy kutya a gazdája lábai mellett

Ezzel a kutyanevelési stílussal szociálisabbak lehetnek kedvenceink

A kutyák felnőtt életére nagy hatással van az, hogy a gazdáik miként bántak velük. Egy kutatás most rámutatott arra a nevelési stílusra, melynek hatására házikedvenceink barátságosabbak, szociálisabbak és nyugodtabbak lehetnek.


A kutatást vezető szakemberek 48 kutyatulajdonost toboroztak, akiket először arra kértek, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a saját otthonukban gyakorolt háziállat-gazdi viszonyról. Ezt követően a résztvevők három viselkedési teszten estek át, melyek a kialakult állat-ember kötődést mérték fel.

Ezek a vizsgálatok a kötődésre, a szociabilitásra és a problémamegoldásra fókuszáltak. Az első feladatban megfigyelték, hogyan viselkednek a négylábú kedvencek a gazdáik szoros emberi interakcióik során.

A másodiknál arra voltak kíváncsiak, hogy összezavarja-e az ebeket, ha a szülőjük és egy másik ember helyet cserélnek a vizsgálóhelységben, amíg nekik elterelik a figyelmüket. Végezetül kihívásokat állítottak az alanyok elé, melyek megoldására egy jutalomfalattal bátorították őket.

Ezekből azt szűrték le, hogy a kutyák későbbi viselkedési mintáit valóban előre jelzi, hogy korábban milyen kapcsolat alakult ki köztük, illetve a gazdájuk között. Monique Udell — állatviselkedés-szakértő — így nyilatkozott a kapott eredményről:

„Ez fontos megállapítás, mert arra utal, hogy azoknak a kutyatulajdonosoknak, akik időt szánnak arra, hogy megértsék és kielégítsék kutyájuk szükségleteit, nagyobb valószínűséggel lesznek biztonságos, rugalmas kutyáik."
Egy kuty\u00e1t meg\u00f6lel a gazd\u00e1ja

Fotó: Unsplash/Eric Ward

A kezdésképp kitöltött kérdőívek alapján a kutatók három viszonytípust vázoltak fel kutyák és tulajdonosaik között: tekintélyelvű — magas elvárások és határozott reakciók — és megengedő — alacsonyra helyezett elvárások, a tetteket pedig nem követik különösebb reakciók —, illetve a kettő között volt egy középút, amikor a gazdik magas elvárásokat támasztanak házikedvenceik elé, viszont, ha azok nem tudtak megfelelni, akkor sem kapnak erőteljes válaszreakciót.

Végeredményként megállapították, hogy a tekintélyelvű nevelést alkalmazó kutyatulajdonosok kedvenceinél mérték a legmagasabb biztonságos kötődés arányát, valamint szociálisabbak is voltak a más csoportokba került példányoknál. Ami még különlegesebb eredmény, hogy kizárólag ezek a kutyák tudták megoldani a rejtvényfeladatot.

Ez az új kutatás egybevág néhány szülő-gyerek kapcsolatot elemző tanulmánnyal. Különösen az egyik eredményeivel, melyben szintén a tekintélyelvű nevelési formát nevezték meg a legjobbnak abból a szempontból, hogy általa a fiatalok nagyobb valószínűséggel építenek ki biztonságos kötődést a jövőben.

Ez valószínűleg a következetes és megbízható támogatásnak köszönhető.

„További kutatásokra van szükség ezen a területen, különösen pedig nagyobb mintaszámú, különböző populációk és kultúrák közötti ismétlésekre.

Eredményeink azonban arra utalnak, hogy a mintában szereplő populációban a kutya-tulajdonos kapcsolat már meglévő minősége mindhárom területen a kutyák viselkedésének jelentős előrejelzőjeként szolgált"

— olvashatjuk a közzétett tanulmány zárását a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Unsplash/CJ Infantino