laptop töltés alatt

Tényleg tönkreteszi a laptopot, ha mindig töltőn tartjuk?

Sokunk úgy van vele, az nem lehet baj, ha mindig töltődnek a készülékeink. Sőt, előnyös is mindez, hiszen mindig teljesen feltöltve várja majd az eszközünk, hogy használjuk. Kérdés, hogy tesz-e kárt az akkumulátorban a folyamatos töltés? Alábbi cikkünkben ennek jártunk utána – mind a laptopokkal, mind a telefonokkal kapcsolatban.


Bár a régebbi laptopoknál valóban problémákat okozhat az állandó töltés, hiszen ez túltöltheti az akkumulátort – gyorsítva ezzel a kapacitása csökkenését és az élettartam rövidülését. Az újabb modellek esetében azonban már a firmware és az operációs rendszer is védelmet nyújthat a túltöltés káros következményei ellen.

Például a macOS rendszere figyelembe veszi már a felhasználói szokásokat és a tanulási fázis alapján szabályozza a töltést, megakadályozva ezzel az akkumulátor túlterhelését. Így 80% fölé csak meg a töltési szint, ha a korábbi jellemzők alapján úgy ítéli meg a laptop, hogy felhasználójának szükség lesz még sok ideig a gépre.

Ugyanakkor még az újabb készülékeknél is felmerülhetnek problémák a rendszeres töltés miatt – túlmelegedés vagy a túl nagy feszültség következtében. Ezért még mindig ajánlott naponta kihúzni a laptopot az áramforrásból, hogy megelőzzük ezeket a potenciális problémákat.

Mi a helyzet a telefonok akkumulátorával?

telefon t\u00f6lt\u00e9se

Fotó: Shutterstock

Egy mobiltelefon akkumulátorának az élettartama és a feltöltésének száma között jogosan kereshetjük az összefüggéseket, mivel egy hagyományos lítium-ionos akku gyárilag 400-500 töltési ciklust bír. Ez azt jelenti, hogy ezután kezd el jelentősen romlani az akkumulátor teljesítménye.

Hozzá kell tenni a Haszon cikke szerint, hogy egy töltési ciklusnak az számít, amikor a telefon akkumulátora 0%-ról 100%-ra töltődik. Ezért, ha hosszabb élettartamot szeretnénk biztosítani a telefonunk akkumulátorának, érdemes elkerülni a teljes lemerítést vagy feltöltést. A Samsung például azt tanácsolja, hogy mobilunkat mindig tartsuk 50% és 85% között.

Így a telefonnál kijelenthető, hogy nem ajánlott hagyni egész éjszakára a töltőn hagyni, mivel hat-nyolc óra biztos túltöltést okoz. Bár az újabb gyártói töltők általában érzékelik a készülék teljesen feltöltődését, vannak régebbi vagy harmadik féltől származó töltők, amelyek nem rendelkeznek ezzel a funkcióval, és potenciálisan még az általuk okozott túlmelegedés is károsíthatja telefonunkat.


Nyitókép: Shutterstock