Laptop előtt dolgozó nő és férfi

Ez a legújabb trend az ülőmunkát végzők között

Bár nem nehéz fizikai munkáról van szó, az egész napos ülőmunka ugyanolyan káros lehet.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata, a National Health Service (NHS) irányelvei legalább heti két erőnléti edzést és 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc intenzív aktivitást javasolnak, hogy csökkentsék egyes életveszélyes betegségek kialakulásának kockázatát

Persze, sokan nem tartják be az előírást, ráadásul sok az ülőmunkát végzők száma. Számukra találták ki az íróasztal alá állítható sétagépet. Ez tulajdonképpen egy álló (vagy állítható) íróasztal és egy járópad vagy futópad kombinációja, amely lehetővé teszi az íróasztalnál végzett munka közbeni sétát.

A sétagép működése ugyanolyan, mint a futógépeké, csak kifejezetten munka mellé alakították ki. Használata közben könnyen számítógépezhetünk vagy telefonozhatunk, ráadásul mivel kifejezetten gyaloglásra, nem pedig futásra tervezték, a sétapadok sokkal kevésbé terjedelmesek, mint konditerembeli társaik, és könnyen tárolhatók (sok közülük még félbe is hajtható).

Az interneten 200 font (kb. 90 ezer forint) körüli összegtől vásárolhatunk sétagépeket, de egyes típusok ára meghaladja az 1000 fontot (kb. 450 ezer forint).

Ehhez számoljuk még hozzá, hogy egy álló vagy állítható íróasztalra is szükségünk lesz, hogy munka közben használni tudjuk a gépet, ami némi további költséggel jár.

@michelleeeejh Replying to @wduchess 1 year updated review on this under desk treadmill/walking pad that I use CONSTANTLY! Not every treadmill is made different, and here are some pros and cons of the one I have. @Michelle Henderson | Creator @Michelle Henderson | Creator @Michelle Henderson | Creator #underdesktreadmill #desktreadmillreview #walkingpadreview #walkingpadtreadmill #standingdesktreadmill ♬ Hip Hop with impressive piano sound(793766) - Dusty Sky

Hogy a sétagéphez felállított íróasztalnál dolgozás jobb-e, mint a megszokott ülőmunka, vagy az íróasztalnál állás (ehhez is kaphatók magasított asztalok vagy laptoptartó állványok), valójában attól függ, hogy nekünk mi a legkényelmesebb.

Az íróasztalnál való állás segíthet elkerülni a hosszú ideig tartó ülőmunkával járó hátfájást, és talán éberebbé tesz, azonban a túl sok állás fáradtabbá teheti a lábakat.

A sétagép használata ideális az olyan zsúfolt napokon, amikor nem valószínű, hogy időnk lesz más mozgásra, de valószínűleg nem alkalmas olyan feladatokra, amelyek nagy koncentrációt igényelnek. Az ülés viszont hasznos lehet a koncentrációs szintek szempontjából.

Végső soron az, hogy mi működik a legjobban, a munkastílusunktól függ és attól, hogy a testünk hogyan érzi magát. Vannak, akik szeretnek váltogatni a nap folyamán, és mindhármat keverni. A lényeg a folyamatos mozgás és a változtatás, hogy egészségesek és lendületesek maradjunk.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock