Egy ember láthatatlannak tűnik egy kép mögött

Láthatatlanná tévő pajzsot fejlesztett egy új startup​

Nem véletlen, hogy a legtöbb sci-fi alkotás felhasználja a láthatatlanság gondolatát, hiszen ki ne akart volna legalább egyszer az életében eltűnni egy kínos szituációból, vagy észrevétlenül leskelődni. Egy startup cég úgy tűnik, sikeresen megtalálta a megoldást a képesség elsajátítására.


A Invisibility Shield Co. nevű vállalkozás által kifejlesztett pajzs mögött álló ember látszólag teljesen eltűnik, ez pedig egy tökéletesen megkomponált illúzió szüleménye, mely során a lencsés tükrözés fizikáját alkalmazták. A mókás optikai jelenségnél egy sor vékony, henger alakú lencse párhuzamosan helyezkedik el egy felületen.

Ennek a hatásnak az egyik legnépszerűbb felhasználási módja az hologramos, kártya szerű lap, mely a nézőponttól függően más és más képet mutat. Természetesen egy ember nagyságú eszköz esetében sokkal bonyolultabb a művelet, viszont — mint látszik — nem megoldhatatlan.

„Minden pajzs egy precízen megtervezett lencsetáblát használ, hogy a tárgyról visszaverődő fény nagy részét a megfigyelőtől elirányítsa, és oldalirányban küldje át a pajzs felületén balra és jobbra. Mivel a lencsék ebben a tömbben függőlegesen vannak elhelyezve, az álló/guggoló alany által visszavert fény függőleges irányú csíkja gyorsan nagyon szétszóródik, amikor vízszintesen szétterül a pajzs hátulján áthaladva"

— olvashatjuk a vállalkozás tagjainak szavait a ScienceAlert cikkében.

A találmány nagyon hasonlít az említett kártyára, viszont ebben az esetben a fény nem szemből, különböző nézőpontokból érkezik a felületre, hanem hátulról. Ahogy a világosság belép a tömbbe, úgy a kép elmosódik és láthatatlanság illúzióját kelti a mögötte álló személyről.

Természetesen nem a hétköznapi emberek mindennapi használatra fejlesztették ki az eszközt, hanem katonai repülőgépek és tankok álcázására, hiszen a nagyobb észrevétlenséget segíti, ha minél távolabbról tekintenek rá. Azonban csak vizuálisan álcázni valamit nem túl hasznos katonai célokra. Attól függően, hogy mi ellen használják, különböző elhomályosító eszközökre lenne szükség.