Egy meteorzápor egy erdőből figyelve

A NASA szerint most érdemes az égboltra pillantani egy űrbéli fényjátékért​

Szakértők számításai alapján a Föld a napokban halad át egy széttört üstökös törmeléknyomán, ami látványos meteorzáport eredményez. Most van a legnagyobb esély megpillantani a rengeteg fénylő szikrát az égen, így mindenképp érdemes felfelé pillantani az éjjeli órákban.


Az űrügynökség szerint 31-e éjszaka még valószínűleg megpillantható néhány meteorit, ez a nagyméretű jelenség pedig az egyik leglátványosabb űrbéli fényjátékot nyújthatja az amatőr érdeklődőknek és a profi csillagászoknak egyaránt.

Emellett az elmúlt hetekben megtekinthető volt több bolygó bámulatos együttállása is, valamint a közeljövőben további jelenségek is feltűnnek majd az éjszakai égbolton. Az évben előforduló legfontosabb csillagászati dátumokról egy korábbi cikkünkben lehet informálódni.

A NASA szerint a meteorzáport 1930-ban látták először, tehát már hosszú évek óta sodródnak a darabok. A meteorok eltérülése vagy elégése jelentősen csökkenti a raj méretét minden alkalommal, így a tudósok szerint az is elképzelhető, hogy nem sokat láthatnak majd az emberek a Földről kémlelve.

Az sem teljesen egyértelmű, hogy mennyi kőzet repül majd el a horizonton, valamint, hogy azok fényjátéka halvány, vagy inkább rikító lesz-e. A NASA tanácsa, hogy mindenképp nagyvárosoktól messze menjenek a megfigyelők, hogy a lehető legkisebb legyen a fényszennyezettség.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: KNOP