Egy nappali, melyben a bútorok a levegőbe emelkedtek

A tárgyak lebegése már nem csak filmekben létezik — kutatók bizonyították

Egy videóban a kutatók bemutatták, milyen új módszert fejlesztettek ki a tárgyak lebegtetésére. A felvételen jól látszik, hogy többek között vízcseppeket és apró gyöngyöket is képesek voltak a levegőbe emelni szimplán hanghullámok használatával.


Az új módszer a hanghullámok képességeire támaszkodik, melyek a jövőben utat engedhetnek sci-fi filmekben megismert hologram kijelzők feltalálásának. A szakértők által közzétett videón egy speciális burkolatba helyezték a tárgyakat, majd azokat három dimenzióban tudták mozgatni rácsszerűen elhelyezett kis hangszórók segítségével.

A tárgyak között megtalálhatók voltak polisztirolgyöngyök, vízrészecskék és még egy szövetdarab is, melyre egy ugráló nyulat ábrázoló filmet vetítettek. A kísérletekkel a kutatók egy eddigi hibát is ki tudtak küszöbölni. 256 darabra emelték a hangszórók számát, valamint a szoftvert is fejlesztették, hogy az interferenciák ne zavarjanak bele a munkálatokba.

„A múltban a 3D-s kijelzőinknek vákuumban kellett létezniük, most viszont már közvetlenül a szemünk előtt hozhatunk létre 3D-s tartalmakat. Nincs szükség szemhéjra vagy trükkökre, egyszerűen csak 3D-s alakzatokra, amelyek megosztják azt a teret, amelyben élünk"

— mondta Diego Martinez Plasencia, a tanulmány társszerzője.

Korábban bármilyen idegen tárgy a burkon belül felfordulást okozott, a hanghullámok pedig céltalanul pattogtak a hatására. Mindezektől a tárgyak kiestek a levegőbe. A változtatásoknak köszönhetően viszont már arra is képesek voltak, hogy egy vizespohár fölött egyetlen cseppet lebegtessenek. Ez azért jelentős mérföldkő, mivel az üveg a visszatükröződése miatt eddig masszív interferenciaforrásnak bizonyult.

A kutatócsoport következő feladata, hogy egy rendszert alkossanak, amely nem csak egy interferenciaforrást tesz lehetővé. A fejlesztések a jövőben előrelépést jelenthetnek a 3D nyomtatásban, valamint a hologramos képkivetítés területén is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism