egy szép kanapén alszik egy lány, felette felhők

Zuhanás, repülés, halál - Íme a 7 leggyakoribb álom és jelentéseik

Az álomfejtés témája sok éve foglalkoztatja az emberiséget, és nem véletlenül. Az álmok mélyebb jelentésének megértése felismeréseket hozhat az életünk különböző aspektusaival kapcsolatban, és jótékonyan járulhat a személyes betekintéshez.


Az álomértelmezések megértése

A híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud az álmokat a tudattalanba vezető „királyi útként" írta le, és azt javasolta, hogy az álmok nyilvánvaló tartalmának tanulmányozásával fényt deríthetünk a rejtett és tudattalan vágyakra, amelyek neurózishoz vezetnek.

Az álomszimbólumok elemzése és a nekik tulajdonított jelentés a populáris kultúrában a szórakoztatás és az önreflexió forrásává vált. De valójában jelentenek az álmok bármit is?

Bár az álmok egyes modern elméletei szerint a válasz nem − az álmoknak inkább biológiai összetevőjük van, vagy akár az alvási helyzetnek is köszönhetőek −, ez nem akadályozta meg az elemzőket abban, hogy megpróbálják azonosítani, mit jelentenek a gyakori álomtémák és a bennük található szimbólumok. Nézzük meg közelebbről a kutatók által leggyakoribbnak talált álmokat, és vizsgáljuk meg, hogy mit mondanak róluk az álomfejtő könyvek!

​1. Álmok a zuhanásról

A nagy magasságból való zuhanásról szóló álmok nagyon gyakoriak. Számos népszerű álomértelmezés és legalább egy tanulmány szerint a zuhanásos álmok azt jelzik, hogy valami nem megy jól az életedben. Lehet, hogy újra kell gondolnod egy döntést, vagy új irányt kell venned az életed valamely területén.

A félelmet jelképezi − talán a munkahelyi vagy a szerelmi életedben való kudarctól való félelmet. Jobban el kell engedned magad és jobban kell élvezned az életet

− mondja Russell Grant álomtolmács.

​2. Álmok a nyilvános meztelenségről

Volt már olyan kínos álmod, amikor a meztelenül jelentél meg az iskolában vagy az irodában? Ne aggódj! Meztelenségről álmodni aligha szokatlan. A nyilvános meztelenségről való álmodás azt jelezheti, hogy hamisnak érzed magad, vagy félsz felfedni tökéletlenségeidet és hiányosságaidat.

​3. Álmok a repülésről

egy l\u00e1ny kit\u00e1rt karokkal rep\u00fcl \u00e1lm\u00e1ban, csukott szemmel

Fotó: Getty Images

Tony Crisp álomfejtő szerint a repülésről szóló álmoknak gyakran két nagyon különböző oldala van. Jelképezhetik a szabadság és a függetlenség érzését. Másrészt jelezhetik a menekülés vagy az élet realitásai elől való menekülés vágyát is. Mivel gyakran jár együtt az öröm pozitív érzésével, a repülés ábrázolhatja a szexualitásunkat is, különösen a társadalmi normáktól való szabadságot kifejező aspektusait.

​4. Álmok arról, hogy üldöznek

Az álomfejtők gyakran azt sugallják, hogy az ilyen álmok azt jelentik, hogy megpróbálsz elkerülni valamit a mindennapi életedben. Talán menekülni szeretnél saját félelmeid vagy vágyaid elől.

Hogy mit jelenthet egy ilyen álom, részben az üldöző személyazonosságától függ. Ha az:

  • Egy állat: lehet, hogy saját haragod, szenvedélyeid és egyéb érzéseid elől bujkálsz.
  • Egy ismeretlen üldöző: ha az üldöződ egy titokzatos, ismeretlen alak, akkor az egy gyermekkori élményt vagy múltbéli traumát jelképezhet.
  • Az ellenkező nem egy tagja: ez azt jelenti, hogy félsz a szerelemtől, vagy egy korábbi kapcsolat kísért.

​5. Álmok a halálról

egy fekv\u0151 n\u0151b\u0151l mintha kisz\u00e1llna a szelleme

Fotó: Getty Images

A népszerű álomértelmezések szerint az ilyen álmok a változással kapcsolatos szorongást vagy az ismeretlentől való félelmet tükrözik. A szeretteink haláláról való álmodás is tükrözheti a változástól való félelmet, különösen a gyermekeinkkel kapcsolatban.

​6. Álmok vizsgáról

Az álomban történő vizsgázás a kudarctól való félelemről árulkodhat. A vizsgák stresszes élmények, amelyek során szembe kell néznünk a hiányosságainkkal. Ha azt álmodod, hogy megbuksz egy vizsgán, elkésel róla, vagy felkészületlen vagy, az azt mutatja, hogy úgy érzed, nem vagy felkészülve az ébrenlét kihívásaira.

​7. Álmok a terhességről

Az álomfejtők azt sugallják, hogy a terhességről szóló álmok a kreativitástól a félelemig sok mindent jelképeznek. A terhességi álmok néha a nő félelmeit jelképezhetik, hogy nem megfelelő anya. Tony Crisp álomfejtő másképp vélekedik, szerinte a terhességi álmok azt jelzik, hogy az álmodó valamilyen potenciális területet fejleszt, vagy elmélyít egy kapcsolatot. Russell Grant álomfejtő szerint ezek az álmok nehéz időket jeleznek.

Forrás: Very Well Mind

Nyitókép: Getty Images