walesi hid kis folyo folott

58 betűből áll a leghosszabb európai településnév, meg sem próbáljuk kimondani

A walesi nyelv híresen bonyolult, és egyre kevesebben beszélik az Egyesült Királyságban is. Nem meglepő tehát, ha itt találjuk nemcsak az ország, de egész Európa leghosszabb nevű települését, ami nem kevesebb, mint 58 betűből áll! Igazi nyelvtörő, és teljesen megjegyezhetetlen.


Walesben található a leghosszabb nevű európai település, amit így hívnak:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Bár ezt úgysem fogja megjegyezni senki! Abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán azok meg tudják tanulni, akik itt is laknak. 58 karakterből áll a név, de ez a walesi nyelvben csak 51-nek számít, ugyanis az ll és a ch egy betű nálunk, akárcsak nálunk mondjuk az sz vagy a cs.

A név jelentése: 'A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében lévő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária-templom.' A köznapi használatban még a britek sem próbálják meg ezt kiejteni, úgyhogy mi is nyugodtan hívhatjuk közkeletű becenevén: Llanfair PG.

A városvezetésnek van humorérzéke, igyekeznek kihasználni a névben rejlő turisztikai lehetőségeket. A testvérvárosaikat is a furcsa nevek mentén válogatták: az egyik testvérvárosa a hollandiai Ee, a másik pedig a franciaországi Y. Ezeket legalább könnyű megjegyezni!

Ha szeretnénk fotót készíteni a falu nevéről, erre a legjobb hely a vasútállomás a központban.

gozmozdony angliaban

Fotó: 123RF

Ahol egyébként Thomas, a gőzmozdony barátai zakatolnak békésen.

Nyitókép: 123RF