szaloncukrok

Kiderült, melyik a legjobb szaloncukor a boltokban

A kókuszos szaloncukrokat vizsgálta a 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális termékteszt nemrég. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei 19 különböző termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el.


A szaloncukrok összességében jól szerepeltek: az élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek mind megfeleltek. A teszt során az is kiderült, melyek bizonyultak a legjobbnak idén – írja a Haszon.

Összesen 19 kókuszos szaloncukor szerepelt a Szupermenta tesztjében, ezek közül 15 cukorral készült, 4 pedig édesítőszerrel. A legtöbbjük dobozos és zacskós kiszerelésű volt, de mellettük lédig szaloncukrok vizsgálatára is sor került. A szaloncukrok közül 15 mártott és 4 töltött vett részt a tesztelésben. A termékek bevonata is különbözött: ez hatnál tejcsokoládéként, kilencnél étcsokoládéként, négynél pedig kakaós (ét)bevonómasszaként volt feltüntetve.

A ellenőrzés alatt kitértek egyebek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmára, továbbá a szemszám és a bevonatarány vizsgálatát is elvégezte a Nébih. Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzést most nem végeztek, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági szempontok alapján mindent rendben találtak.

szaloncukrok

Fotó: Shutterstock

A Szupermenta tesztprogram 10. születésnapja novemberben volt, amit szakmai beszélgetésekkel, értékelésekkel és a kókuszos szaloncukrok kedveltségi vizsgálatának eredményhirdetésével ünnepeltek.

Szakértő és laikus közös kóstolása alapján született meg a végeredmény, mely alapján az első helyet a Sparban kapható, étcsokoládéba mártott Dolcetta kókuszos lédig szaloncukor kapta, a második helyen a tejcsokoládéba mártott Favorina Kókuszos szaloncukor végzett, a harmadik pedig a tejcsokoládéval mártott Lissé kókuszos szaloncukor lett.

Nyitókép: Shutterstock