Csokoládé szürke háttér előtt

6 ok, amiért jót tesz a szervezetnek a csokoládé

Jön a karácsony, és vele együtt a különböző desszertek és ajándékba kapott csokoládék. De aggodalomra nincs sok, sőt ha nem esünk túlzásba, kifejezetten jótékony hatással van ránk a csokifogyasztás. Mutatjuk, miért!

Feniletilamin

Arról a kémiai vegyületről van szó, amelyet az agyunk akkor bocsájt ki, amikor szerelmesek vagyunk. A feniletilamin kiváltja az endorfinok felszabadulását, valamint növeli a dopamin és a szerotonin aktivitását. Önmagában, általában algákból származó kiegészítőként erős antidepresszánsnak számít.

Teobromin

Nemcsak a csokoládéban található meg ez a pulzusszámot fokozó stimuláns – de az egyetlen élelmiszer, amely hasonló mennyiségű teobromint tartalmaz – a macambo magvak – sohasem vált népszerűvé.

A koffeinhez hasonlóan a teobromin blokkolja az adenozin receptorokat; vagyis segít, hogy ne fáradjunk el. A teobromin felezési ideje hosszabb, mint a koffeiné, így annak ellenére, hogy az energetikai hatásait kevésbé érezni, mint a koffeinnek, hosszabb ideig tart a hatása, írja a Byrdie.

Magnézium

Ismerős az az érzés, hogy a menstruáció kezdete előtt ölni tudnánk egy kis csokoládéért? Ez nem egyszerűen egy étel utáni vágy, hanem jogos testi szükséglet. Ennek oka azzal magyarázható, hogy a csokoládé nyugtató, ellazító hatást biztosító magnéziumot tartalmaz, amely a szorongás csökkentésén túl a görcsök enyhítésében is segít.

Utóbbir kezelésében a magnézium a B65-vitaminnal párosítva fejti ki legjobban a hatását. A Moodygirl nevű amerikai csokoládémárka kifejezetten a PMS és a menstruációs enyhítésére dobta piacra For That Time of the Month (A hónap azon időszakára) nevű csokoládéját, amely B6-vitamint és magnéziumot tartalmaz.

Koffein

3 deka étcsokoládé körülbelül 24 mg koffeint tartalmaz, tehát nem egyenlő egy adag eszpresszóval vagy egy csésze ( körülbelül 80-100 milligram koffeintartalmú) kávéval, de elég ahhoz, hogy egy kis bizsergésnyi löketet kapjunk, különösen, ha az előbb említett teobrominra gondolunk, a kettő kombinációja már elég hatásos.

Mivel a koffein felszívódását a zsír lassítja a szervezetben, amelyből a csokoládé a formázott változataiban található kakaóvaj mennyiségének köszönhetően nem hiányzik, ez a hatás még lágyabb.

Tipp: ha szereted a kávét, de túlságosan serkentőnek találjuk, vagy jobban felpörget, mint szeretnénk, fogyasszuk inkább tejszínnel vagy zsíros kókusztejjel.

L-triptofán

A triptofán a szerotonin szintézis prekurzora, mely segít az ellazulásban és az elalvásban. Aktiválásához szénhidrátokra van szükség, ami azt jelenti, hogy például a baromfihús vagy más magas triptofántartalmú élelmiszerek önmagukban nem okoznak álmosságot. A csokoládé ezeket a szénhidrátokat cukor formájában tartalmazza, így annak ellenére, hogy nincs benne nagy mennyiségű triptofán, segít a relaxálásban.

Polifenolok

Antioxidáns, és javítja a hangulatot. A polifenolok neuroprotektív hatást fejtenek ki az agyra, és segítik a kognitív és pszichiátriai rendellenességek megelőzését. Egy tanulmány megjegyzi, hogy „jelentős figyelmet szentelnek az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben található botanikai és növényi polifenoloknak, mivel viszonylag olcsók, kevesebb mellékhatásuk van, mint sok gyógyszernek, és nem invazívak más kezelési formákhoz képest”.

A csokoládé polifenoltartalma a kakaóbab származási helyétől függően változik, de minden csokoládé tartalmazza ezeket az értékes antioxidánsokat.

Nyitókép: Unsplash / Tamas Pap