Házi készítésű karácsonyi mézeskalács sütemény

2 gyömbéres sütemény, amely feldobja a téli napokat

A gyömbér csodaszer, hacsak a megfázásra gondolunk, de kiváló ízesítőként is szolgálhat az ételekben, például a süteményekben. Két gyömbéres receptet mutatunk alább.


Csokoládé-mézeskalács cookie

Hozzávalók (15 cookie):

  • 150 g univerzális liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál kóser só
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 110-115 g sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 1 evőkanál frissen reszelt hámozott gyömbér
  • 105-110 g sötétbarna cukor
  • 70 g kénmentes melasz
  • 85 g félédes csokoládé chips
  • kristálycukor, tekeréshez szükséges

Elkészítés

1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a fahéjat, az őrölt gyömbért, a sót, a szegfűszeget és a szerecsendiót.

2. Egy elektromos keverőlapáttal ellátott edényben közepes sebességgel keverjük össze a vajat és a friss gyömbért, körülbelül 1 percig, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és közepes-nagy sebességen addig keverjük, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 3 percig. Ha kész, adjuk hozzá a melaszt, és közepes sebességen keverjük össze.

3. Adjuk hozzá a lisztes keveréket a mixerhez, és keverjük alacsony fokozaton, amíg a tészta összeáll, körülbelül 1 percig. Ezután tegyük bele a csokoládét, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, hűtsük le a tésztát, amíg kissé meg nem szilárdul, 15-20 percig.

4. Melegítsük elő a sütőt 160-165 °C-ra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

5. Formázzuk a tésztát 4 cm-es golyókká, és forgassuk meg mindegyik golyót kristálycukorban. Helyezzük a tésztagolyókat az előkészített tepsire, körülbelül 5 cm távolságra egymástól.

6. Tegyük be a sütőbe, és süssük addig, amíg a sütemények felülete repedezett lesz, 9-11 percig. A sütemények frissen a legjobbak, de légmentesen záródó dobozban akár 5 napig is elállnak.

Mennyei mézeskalács szelet

Hozzávalók:

A gyömbéres omlós tészta aljához:

  • 227 g vaj
  • 85 g csomagolt sötétbarna cukor
  • 70 g kénmentes melasz
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál porított gyömbér
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/2 teáskanál só
  • 313 g univerzális liszt

A rágós karamellhez:

  • 3,3 dl cukrozott sűrített tej
  • 100 g cukor
  • 113 g vaj
  • 2 evőkanál méz vagy aranyszirup
  • 1/2 teáskanál só

A felső csokoládéréteghez:

  • 12 dkg étcsokoládé, apróra vágva

1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy 9×9-es tepsit vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral. Egy lapáttal felszerelt álló mixerben keverjük össze a vajat, a barna cukrot és a melaszt, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 2 perc alatt.

2. Adjuk hozzá a tojást, a fűszereket, a friss gyömbért és a sót, és még egy percig verjük. Belekeverjük a lisztet, csak addig keverjük, amíg össze nem áll.

3. Tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe, és egyenletesen simítsuk le. 15-18 percig süssük, amíg az omlós tészta közepébe szúrt kés tisztán ki nem jön. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a karamellt.

4. Egy kis serpenyőben, közepes lángon keverjük össze az édesített sűrített tejet, a cukrot, a vajat és a mézet. Egy spatulával lassan, de folyamatosan keverjük körülbelül tíz percig. Addig melegítsük, amíg szép arany karamell színt nem kap, majd azonnal vegyük le a tűzről és keverjük bele a sót.

5. Öntsük a keveréket a gyömbéres omlós tésztára, és spatulával egyenletesen terítsük el. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, kb 2 órára.

6. Ha a szeletek kihűltek, készítsük el a csokoládéréteget. Készítsen elő egy duplafenekű serpenyőt közepes lángon. Vágjuk apróra a csokoládét, és öntsük a 3/4-ét üveg- vagy fémtálba. A serpenyő felett olvasszuk fel, amíg teljesen fel nem olvad, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 1/4 csokoládéhoz, és hagyjuk állni 5 percig.

5 perc múlva keverjük össze a keveréket, ügyelve arra, hogy az összes csokoládé teljesen elolvadjon. Öntsük rá a kihűlt szeletekre, majd tegyük vissza a hűtőbe dermedni.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock