2 gyömbéres sütemény, amely feldobja a téli napokat
A gyömbér csodaszer, hacsak a megfázásra gondolunk, de kiváló ízesítőként is szolgálhat az ételekben, például a süteményekben. Két gyömbéres receptet mutatunk alább.
Csokoládé-mézeskalács cookie
Hozzávalók (15 cookie):
- 150 g univerzális liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál kóser só
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
- 110-115 g sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
- 1 evőkanál frissen reszelt hámozott gyömbér
- 105-110 g sötétbarna cukor
- 70 g kénmentes melasz
- 85 g félédes csokoládé chips
- kristálycukor, tekeréshez szükséges
Elkészítés
1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a fahéjat, az őrölt gyömbért, a sót, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
2. Egy elektromos keverőlapáttal ellátott edényben közepes sebességgel keverjük össze a vajat és a friss gyömbért, körülbelül 1 percig, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és közepes-nagy sebességen addig keverjük, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 3 percig. Ha kész, adjuk hozzá a melaszt, és közepes sebességen keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a lisztes keveréket a mixerhez, és keverjük alacsony fokozaton, amíg a tészta összeáll, körülbelül 1 percig. Ezután tegyük bele a csokoládét, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, hűtsük le a tésztát, amíg kissé meg nem szilárdul, 15-20 percig.
4. Melegítsük elő a sütőt 160-165 °C-ra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
5. Formázzuk a tésztát 4 cm-es golyókká, és forgassuk meg mindegyik golyót kristálycukorban. Helyezzük a tésztagolyókat az előkészített tepsire, körülbelül 5 cm távolságra egymástól.
6. Tegyük be a sütőbe, és süssük addig, amíg a sütemények felülete repedezett lesz, 9-11 percig. A sütemények frissen a legjobbak, de légmentesen záródó dobozban akár 5 napig is elállnak.
Mennyei mézeskalács szelet
Hozzávalók:
A gyömbéres omlós tészta aljához:
- 227 g vaj
- 85 g csomagolt sötétbarna cukor
- 70 g kénmentes melasz
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál porított gyömbér
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
- 1/2 teáskanál só
- 313 g univerzális liszt
A rágós karamellhez:
- 3,3 dl cukrozott sűrített tej
- 100 g cukor
- 113 g vaj
- 2 evőkanál méz vagy aranyszirup
- 1/2 teáskanál só
A felső csokoládéréteghez:
- 12 dkg étcsokoládé, apróra vágva
1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy 9×9-es tepsit vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral. Egy lapáttal felszerelt álló mixerben keverjük össze a vajat, a barna cukrot és a melaszt, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 2 perc alatt.
2. Adjuk hozzá a tojást, a fűszereket, a friss gyömbért és a sót, és még egy percig verjük. Belekeverjük a lisztet, csak addig keverjük, amíg össze nem áll.
3. Tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe, és egyenletesen simítsuk le. 15-18 percig süssük, amíg az omlós tészta közepébe szúrt kés tisztán ki nem jön. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a karamellt.
4. Egy kis serpenyőben, közepes lángon keverjük össze az édesített sűrített tejet, a cukrot, a vajat és a mézet. Egy spatulával lassan, de folyamatosan keverjük körülbelül tíz percig. Addig melegítsük, amíg szép arany karamell színt nem kap, majd azonnal vegyük le a tűzről és keverjük bele a sót.
5. Öntsük a keveréket a gyömbéres omlós tésztára, és spatulával egyenletesen terítsük el. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, kb 2 órára.
6. Ha a szeletek kihűltek, készítsük el a csokoládéréteget. Készítsen elő egy duplafenekű serpenyőt közepes lángon. Vágjuk apróra a csokoládét, és öntsük a 3/4-ét üveg- vagy fémtálba. A serpenyő felett olvasszuk fel, amíg teljesen fel nem olvad, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 1/4 csokoládéhoz, és hagyjuk állni 5 percig.
5 perc múlva keverjük össze a keveréket, ügyelve arra, hogy az összes csokoládé teljesen elolvadjon. Öntsük rá a kihűlt szeletekre, majd tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
(PureWow)
Nyitókép: Shutterstock