Monistrol de Montserrat, Barcelona, Spanyolország

Ez az európai ország lesz a világ leglátogatottabb helye 2040-re

A népszerű úti cél hamarosan évente 110 millió nemzetközi látogatót fogad majd.

Bár festői vidéki falvai, elbűvölő tengerparti és történelmi városai miatt, valamint mert egész évben könnyen elérhető úti cél, Franciaország a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, egy másik ország hamarosan lekörözheti a népszerűségben.

Bár a GlobalData 2023-as jelentése szerint Franciaország 2025-re a leglátogatottabb ország lesz, amikor is évente 93,7 millió nemzetközi utazó keresi fel az országot, első helyen elfoglalt pozíciója rövid életű lehet.

A Google és a Deloitte által közösen készített NextGen Travelers and Destinations című jelentés szerint ugyanis Spanyolország 2040-re még több látogatót fog vonzani.

A családbarát szállodáiról, mézszínű homokos strandjairól és számtalan étkezési lehetőségéről jól ismert ország az előrejelzések szerint évente 110 millió turistát fogad majd, Franciaország pedig a második helyre csúszva 105 millió turistával számolhat majd. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll, ahol a becslésel szerint 100 millió utazó fordul majd meg évente.

Dinan, Franciaorsz\u00e1g

Fotó: Unsplash

Hogy miért Spanyolország lesz a leglátogatottabb (és hogy miért áll most is előkelő helyen az ezzel kapcsolatos rangsorban), nem meglepő.

Évi átlagosan 300 a napsütéses napok száma az országban, a nyári hónapokban a hőmérséklet bőven 30 fok felett van, és a telek is viszonylag enyhék és kellemesek.

A 110 millió látogatóra vonatkozó előrejelzés több mint 24%-os növekedést jelentene, mivel 2023-ban mintegy 84 millió ember utazott Spanyolországba, ami már most rekordot jelent a régió számára, és új éttermek, bárok és szállodák nyitását indítja el az egyre növekvő tömegek ellátására.

Idén csak márciusban 6,3 millió nemzetközi turista járt Spanyolországban, amely 21%-kal több, mint 2023 azonos időszakában – derül ki a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) által közzétett adatokból. Az ország ugyanebben a hónapban ismét megdöntötte a turisztikai költések rekordját is: a külföldi látogatók csaknem 8,65 milliárd eurós bevételt hoztak, ami 29,7%-os növekedést jelent a tavaly márciusihoz képest.

Strand Palma de Mallorc\u00e1n, Spanyolorsz\u00e1g

Fotó: Unsplash

Egyelőre azonban Franciaország továbbra is tartja a világ leglátogatottabb országának pozícióját. Hannah Free, a GlobalData utazási és turisztikai elemzője szerint Olaszország és Spanyolország mellett Franciaország a nyugat-európai növekedés jelentős szegmensét képviseli.

„Az ország nemcsak magából Európából – különösen az Egyesült Királyságból, Németországból és Belgiumból – érkező utazók körében népszerű, hanem a távolabbi országokból, többek között Kínából és az Egyesült Államokból érkező látogatók körében is. Valójában Franciaország az amerikai utazók számára az egyik legnépszerűbb nyugat-európai úti cél”

– fogalmazott.