Egy dinoszauruszról készített illusztráció

Megtalálták Európa valaha volt legnagyobb szárazföldi ragadozóját

Egy Anglia déli partján fekvő szigetén, a Wight-szigeten tártak fel egy fosszíliát, mely feltehetőleg a kontinens valaha létezett legnagyobb szárazföldi ragadozójának csontvázából származik. A dinoszaurusz testhossza meghaladhatta a 15 métert, tömege pedig hozzávetőlegesen 13 tonna is lehetett.

A paleontológusok meglátásai alapján a csont a theropodák családjába tartozó egyik fajé lehetett. Ez a kategória jelentette a dinoszauruszok uralkodó csoportját, melybe beletartoztak a tirannoszauruszok, a megaloszauruszok, a velociraptorok és a spinosaurusok is. Jelen helyzetben az utóbbinak találhatták meg az egyik csigolyáját.

Bár a közelmúltban feltárt lelet nem éri el a fajra jellemző általános méreteket, mégis jelentősen nagyobbnak tűnik, mint bármely más, Dél-Angliában vagy Délnyugat-Európában talált spinosaurus-csontdarab.

„Ez egy hatalmas állat volt, hossza meghaladta a 10 métert, és néhány méretéből ítélve valószínűleg a legnagyobb ragadozó dinoszauruszt képviseli, amelyet valaha Európában találtak”

— monndta Chris Barker paleontológus.

Az ehhez a fajhoz tartozó fosszíliák meglehetősen ritkák. Eddig mindössze hármat találtak a szóban forgó szigeten, a legújabb csontról pedig azt gyanítják, hogy egy különálló csoportot képviselt. A csontok jellemzői, valamint a csigolyán talált úszóhártyák mind-mind a spinosaurusokra utalnak, ellenben a kevés adat miatt a szakértők nem tudják biztosan besorolni egy ismert kategóriába sem.

Mivel a felfedezők egyelőre nem biztosak a dínó fajtáját illetően, így White Rock spinosaurid-nak nevezték el ideiglenesen addig, míg újabb nyomokra nem bukkannak. A név hátterében a feltételezett hovatartozása áll, valamint az a parti homokkő, melyben találták a csontot.

„Mivel jelenleg csak töredékekből ismerjük, nem adtunk neki hivatalos tudományos nevet. Reméljük, hogy idővel további maradványok is előkerülnek"

— olvashatjuk egy kutató szavait a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock