Dujiangyan Zhongshuge könyvesbolt, Csengtu, Kína

5 lenyűgöző könyvesbolt a világból, ami felér egy turisztikai látványossággal

A bibliofilok számára általában a legsürgetőbb tennivaló az „elolvasandó" listán szereplő művek felkutatása. De a második helyen a világ legszebb könyvesboltjainak meglátogatása állhat.


Nemrég került a polcokra Elizabeth Stamp 150 könyvesbolt, amelyet amelyet meg kell látogatnod, mielőtt meghalsz című kötete, amely több tucat lenyűgöző könyvesboltot mutat be a világ minden tájáról. Az országokon és kontinenseken átívelő helyek esztétikájuk, egyedi történetük vagy figyelemre méltó gyűjteményeik miatt kerültek a válogatásba. Az alábbiakban mutatunk néhányat a könyvben szereplő lenyűgöző boltok közül.

​1. Daunt Books (London, Anglia)

Daunt k\u00f6n

Fotó: Shutterstock

A londoni könyvesboltok legszebbje ez az üzlet, mely egy lenyűgöző Edward-kori épületben található Marylebone-ban. Bár a Dauntnak lenyűgöző szépirodalmi gyűjteménye is van, a boltot kiterjedt utazási részlege teszi kiemelkedővé. Természetesen a lenyűgöző építészeti elemek, mint a tetőablakok, tölgyfa erkélyek és egy ólomüveg ablak is figyelemre méltóak.

​2. Dujiangyan Zhongshuge könyvesbolt (Csengtu, Kína)

Fotó: Getty Images

Amikor a Dujiangyan Zhongshuge könyvesbolt 2020-ban megnyílt, nehéz volt elkerülni a szürreális remekműről szóló híreket. A cég maximalista könyvesboltjairól ismert, és ez a helyszín − toronykönyvspiráljaival és szoborszerű polcaival − sem volt kivétel. Könyvében Stamp a hasonlóan extravagáns testvérüzlet, a Taizhou City-i fiók meglátogatását is ajánlja.

3. El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires, Argentína)

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argent\u00edna

Fotó: Getty Images

Nem csoda, hogy a Buenos Aires Recoleta negyedében található El Ateneo Grand Splendidet többször is a világ egyik legszebb könyvesboltjának nevezték. A bibliofil mennyország egy régi színházban található, amely egykor tangólegendáknak, operaelőadásoknak és filmvetítéseknek adott otthont. Az eredeti épületet 1919-ben Peró és Torres Armengol tervezte.

​4. The Last Bookstore (Los Angeles, Kalifornia)

The Last Bookstore, Los Angeles

Fotó: Shutterstock

A 22 ezer négyzetméteren elterülő Los Angeles-i The Last Bookstore egy korábbi banképületben található. Több mint 250 ezer könyvével a hely ma Kalifornia legnagyobb új és használt könyveket árusító üzlete. A tágas tér további nevezetességei közé tartozik a könyvekből készült falfestmény és alagút.

​5. Van der Velde in de Broeren (Zwolle, Hollandia)

A boltíves mennyezetek és az ólomüveg ablakok csalogatják a látogatókat ebbe a holland könyvesboltba. Az épületet először templomnak építették 1466 és 1512 között a dominikánusok, majd 2013-ban könyvkereskedéssé alakították át. A rejtélyek rajongóit izgatni fogja a templom kriptáiban felfedezett ősi, hideg zárka, és megtekinthetik annak a Herman nevű emberi csontváznak a másolatát is, amelyet 2010-ben tártak fel a régészek.

Forrás: Architectural Digest

Nyitókép: Shutterstock