Egy ember a csillagos égboltot kémleli

A James Webb űrteleszkóp első fotója a legtávolabbi csillagról

Kevesebb mint 13 milliárd évvel ezelőtt egy nagy kék csillag világította be a korai kozmoszt. Ennek fényét az idő és a térben elhelyezkedő objektumok eltorzították, nemrég viszont a Hubble űrteleszkóp képeket tudott készíteni róla. Ez az első felvétel a legtávolabbi ismert csillagról.


A WHL0137-LS kódjelű, bár inkább a tolkienes Earendel néven ismert felfedezés hivatalosan is tartja a legtávolabbi csillag rekordját. Kutatók szerint ez a fénysugár elég különleges ahhoz, hogy más eszközök segítségével is képeket rögzíthessenek róla. Így tehát a James Webb űrtávcső belépett a kutatásba.

Az eszköz figyelmét a Cet csillagkép felé fordították 2022. július 30-án, ugyanis legutoljára ott pillantották meg a különleges jelenséget. Mivel a sugár már túlságosan meghajlott és eltorzult, így a mérőeszközök nem tudnak sokat mondani a kiindulási objektum jellemzőiről. Annyi viszont biztos, hogy nagyon forró és kiemelkedő méretekkel rendelkezik.

Nagyjából 50 és 100 naptömeg közöttire becsülik. Vagyis inkább akkora lehetett, ugyanis a tudósok meglátásai alapján egy ekkora objektum feltételezhetően már régen kiégett és alig több millió évvel az első szikrázó életre keltése után egy szupernóvában kialudt.

Mivel a szóban forgó csillag hozzávetőlegesen 900 millió évvel az ősrobbanás után gyulladt ki, így nem tartozhat a legrégebbre visszanyúló megfigyelések közé, viszont továbbra is egy olyan világról vagy univerzumról mutat képet számunkra, ahol a nehezebb elemek még kissé ritkák voltak. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk egy másik rekordfelfedezésről, amelyben az ősrobbanáshoz az eddig legközelebbi galaxist pillantották meg, szintén a James Webb űrteleszkóp segítségével.

Nyitókép: Unsplash/Greg Rakozy

Forrás: ScienceAlert