Légi felvétel Tropea tengerpartjáról, Calabria, Olaszország

Ezek a legtisztább strandok a világon

Nincs is jobb a tenger gyönyörű látványával, főleg, ha az átlátszó és kristálytiszta. Ha ilyen helyre utaznánk, az alábbi öt, Kék Zászlóval minősített strand egyike felé vegyük az irányt.

A koppenhágai székhelyű Foundation for Environmental Education (Alapítvány a Környezetvédelmi Oktatásért, FEE) által működtetett Kék Zászló program a világ egyik legelismertebb önkéntes díja a strandok, kikötők és turisztikai hajók számára, melyet szigorú környezetvédelmi, oktatási, vízbiztonsággal, biztonsággal és hozzáféréssel kapcsolatos kritériumok alapján ítélnek oda.

A Kék Zászlót általában az adott ország önkormányzata kérelmezi, és elküldi a nemzeti üzemeltetőnek. A nemzeti zsűri a kérelmeket a megfelelőség szempontjából értékeli, és országos szinten jóváhagyást vagy elutasítást ad. A jóváhagyott kérelmeket és a mentesítési kérelmeket a nemzeti zsűri továbbítja a nemzetközi zsűrihez, amely döntés hoz, hogy mely strandok és kikötők kapják meg a Kék Zászlót az adott szezonra.

Minden kék zászlót egy hajózási/úszási szezonra ítélnek oda (általában júniustól szeptember közepéig), és a szezon végén visszavonják. A díjakat szezonális megújításával a program biztosítja, hogy a strandok folyamatosan megfeleljenek a kritériumoknak. Eddig 51 ország 5038 strandja, kikötője és hajója kapott tanúsítványt. Az alábbiakban csökkenő sorrendben az öt legtöbb kék zászlós stranddal rendelkező országot mutatjuk be.

1. Spanyolország - Kék zászlós strandok száma: 628

Több mint 600 érintetlen partjával Spanyolország 2022-ben Guinness-rekordot nyert legtöbb kék zászlós strandjával, melyet két egymást követő évben is tartott.

Spanyolország egyik legtisztább és legszebb strandja a déli Nerja üdülővárosban található Burriana strand, ahol kölcsönözhető napozóágyak, jól karbantartott mosdók, búvárkodásra alkalmas terület, sőt, meglepő módon még egy könyvtár is található. A strand környékén szuvenírstandok, üzletek és éttermekkel teli sétány várja az utazókat.

2. Görögország - Kék zászlós strandok száma: 596

A lista második helyén Görögország áll 596 tanúsított Kék Zászlós strandjával, melyből 94 az ország északi részén található Halkidiki régióból származik. A Kampoudi strand 1951 óta minden évben három kék zászlót kapott.

A könnyen megközelíthető, hosszú, homokos strand sekély vízzel rendelkezik, amely ideális a gyermekes családok számára, és jól felszerelt, fogyatékkal élők számára kialakított létesítményekkel, például rámpákkal a strand különböző részein.

3. Törökország - Kék zászlós strandok száma: 551

Bodrum elegáns üdülőhelyeitől Antalya történelmi látványosságaig, Törökország lenyűgöző számú kék zászlós stranddal büszkélkedhet. A nyugodt tengerpartjáról híres Antalya tartományban 231 ilyen strand található, többek között a 8 kilométer hosszú Lara Beach.

A strandot számos luxus üdülőhely veszi körül, köztük az ikonikus Venezia Palace Deluxe Hotel és a Grand Park Lara Hotel, amelyek a Földközi-tenger azúrkék vizére nyíló lenyűgöző kilátással büszkélkedhetnek.

4. Olaszország - Kék zászlós strandok száma: 457

A mintegy 8000 kilométer hosszú tengerparttal rendelkező Olaszország a strandturizmus egyik legnépszerűbb célpontja, 457 kék zászlóval minősített strandjával.

Az olasz Riviéra mentén fekvő Liguria egyike azon kevés olasz régiónak, amelyek 14 egymást követő évben 34 kék zászlót zsebelt be. Az Olaszország déli partján fekvő Tropea kristálytiszta vizét és puha homokos partját csodás látványú sziklák vesznek körül.

Mivel gyakoriak itt a hullámok, sok olyan vízi sportot űznek a strandon, mint a kajakozás, a szörfözés és a búvárkodás. Emellett rengeteg túraútvonal és kerékpárút is található a környéken.

5. Franciaország - Kék zászlós strandok száma: 403

A Kék Zászlót kitaláló Franciaország idén több mint 400 tiszta stranddal került be az első öt helyezett közé. Az ország egyik legújabb Kék Zászlós strandja a Bretagne északnyugati, dombos vidékén található, környezetvédelmi szempontból védett területen fekvő Plage de Trez Goarem.

Bár kicsi, mindössze 800 méter hosszú, nagyon jó hangulatú a strand, amely dűnéknek és színes madaraknak, ad otthont. Óvatosan merüljünk azonban a habokba itt, mert az áramlatok nyáron erősek lehetnek.