horvát tengerpart

Alig pár óra kocsiútra van tőlünk Európa legtisztább vizű tengerpartja

A tengerparti nyaralások többnyire arról szólnak, hogy kinyújtózunk a homokon, de azok számára, akik szeretnek evezni, búvárkodni vagy egy jó fotót készíteni az Instagramra, csalódást okozhat, amikor a víz kicsit zavarosabb, mint ahogyan a képeken kinézett.


Nos, aki Horvátországba utazik, annak biztosan nem lesz ilyen problémája, mivel egy új jelentés szerint a balkáni ország rendelkezik Európa legtisztább tengerparti fürdővizeivel.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett jelentés, amely mind a 27 uniós tagállam, valamint Albánia és Svájc vizeit vizsgálta.

A vizsgálat kimutatta, hogy Horvátország partjainak 99,1 százaléka „kiváló" vízminőségű − ennek 894 vizsgált helyszínből 886 felel meg.

​De mi is a kiváló vízminőség?

Pula, Horv\u00e1torsz\u00e1g

Foto: Unsplash

Nos, a Connecting The Region szerint a fürdővizekről szóló irányelv értelmében a vizeket mikrobiológiai adatok alapján értékelik, hogy a vizeket rossz, elégséges, jó vagy kiváló minősítésűnek minősítsék.

A második helyezettek Görögország, Ciprus és Ausztria voltak. A jelentésből az is kiderült, hogy Európa part menti vizei általában tisztábbak, mint a belvizek.

Forrás: Timeout

Nyitókép: Unsplash