A Machu Picchu

Évtizedes tévedésre derült fény a Machu Picchu nevével kapcsolatban​

A világ egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyének nevén már évtizedek óta tanakodnak a történészek, hiszen rengeteg írásos bizonyíték utal arra, hogy a felfedezője bizonyára elrontotta a régi inka város elnevezését. Amennyiben így történt, akkor mi lehet az igazság?

1911-ben Hiram Bingham jegyezte fel először a felfedezést, akkor pedig megkért egy közelben élő — név szerint Melchor Arteagat — földműves férfit, hogy az útinaplóba írja le a város nevét. A helybéli a Macho Pischo szavakat jegyezte fel, melyről Bingham meg is említette, hogy kimondva sokkal inkább Picchunak hangzik. Mindezek után szerte a világon elterjedt a város híre, és a történelem-, valamint a földrajzkönyvek is így említik.

Az elterjedés dacára már az 1990-es években is több vita folyt arról, vajon ténylegesen így kellene-e megnevezni a várost, vagy csupán egy kezdeti félreértés miatt alakult így. Tudni illik, hogy akkoriban a környéken élő emberek nem feltétlen ismerték, vagy legalábbis nem adtak konkrét nevet az ősi romoknak, viszont a körülötte lévő hegyeknek igen. A romok mögötti, kicsi és meredek hegycsúcsot — a legtöbb régi fényképen — Huayna Picchunak, míg a déli oldalon elterülő, nagyobb, lejtős hegycsúcsot Machu Picchunak nevezik.

A felfedezés előtt Bingham beszélgetést folytatott az egyik környékbeli lakossal, melyről feljegyzéseket is készített. Abban a párbeszédben az idegen Huayna Picchuként emlegette a szóban forgó inka várost. Néhány nappal az esetet követően egy földműves felkereste a kutatócsoportot, és azt mondta, hogy a közelben találhatóak fontos romok, melyek a Huayna Picchu névre hallgatnak, ezek alapján pedig arra gondoltak a szakértők, hogy a Machu Picchu felett felfedezett, sokkal kisebb kiterjedésű területet emlegették.

Mindezek után már maga a kutatás vezetője sem tudta megmondani tisztán, hogy melyik az igaz, így a naplójában a „Maccu Piccu, Huayna Pichu" megnevezéssel ment biztosra.

„Terepi feljegyzéseiből és leveléből úgy tűnik, hogy Bingham a romváros Machu Picchu elnevezésével Melchor Arteaga információit követte. Mivel Arteaga úr a hegy lábánál lakott, és már korábban is járt a romoknál, sőt megmászta a Huayna Picchut, Binghamnek nem volt oka megkérdőjelezni a nevet, még akkor sem, ha egy korábbi, Urubamba városában folytatott beszélgetésben a romokat kifejezetten Huayna Picchunak nevezték"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében az egyik mostani elemzés szerzőjének szavait.

Mindezeket az adatokat figyelembe véve ki lehet jelenteni, hogy bár az ősi romok eredeti neve elveszett az idő homályában, lehetséges, hogy az újabb információk ismeretében az emberiség közelebb juthat az igazsághoz, ezzel együtt pedig a történelem darabkájának megismeréséhez.


Nyitókép: Unsplash/Eddie Kizka