egy macska az asztal alól figyel, úgy, hogy csak a feje teteje látszódik

​Úgy érzed, hogy a macskád egy pszichopata? Egy teszt kitöltésével megtudhatod​!

Ha van házimacskád, akkor találkozhattál már azzal az esettel, hogy minden ok nélkül megharap vagy karmol. Miért teszik ezt? Mi jár a fejükben? Egy kutatócsoport ezekre a kérdésekre keresi a választ egy kérdőívvel, vagyis pontosabban arra, hogy kedvencünk rendelkezik-e a pszichopatákra jellemző viselkedésjegyekkel.


Ez a teszt olyan vonásokra keresi a bizonyítékot, mint a merészség, az aljasság és a gátlástalanság. A felmérést interneten keresztül kitöltheted, utána pedig megkapod macskád pszichopátiára vonatkozó pontszámát. Ezt a vizsgálatot egyébként embereknél is alkalmazzák pszichológusok, de ugyanúgy állatoknál is használható.

A kitöltés igazán egyszerű: negyvenhat kérdésre kell válaszolnod azzal kapcsolatban, hogy az állat miképpen viselkedik fajtársai közelében, mennyi figyelmet igényel, milyen mértékben szófogadó és hogyan reagál a veszélyhelyzetekre.

egy feh\u00e9r macska figyel egy magaslati ponton \u00fclve

Fotó: Unsplash/Steve Harvey

„A macskáink és a személyiségükben mutatkozó különbségek inspiráltak bennünket ennek a kutatásnak a megkezdésére"

— olvasatóak a kísérletet végző pszichológus szavai a Sciencealert cikkében.

A kutatók azt remélik, hogy a felmérés után javítani lehet a kapcsolatot macskák és gazdájuk között. A pszichopata hajlamokat az ember esetében a magas befolyásoló-képességre és az empátia teljes hiányára alapozzák, ezek pedig genetikailag fellelhetőek a macskáknál is. Belegondolva teljesen logikus, hiszen — a tisztelet tekintetében — az őseik ezeket használva jutottak fenjebb a hierarchiai létrán. A szakértők szerint ezek a sajátosságok napjainkra zavaróvá váltak, így a gazdiknak és macskáiknak egyaránt meg kellene tanulniuk egymáshoz alkalmazkodni.

A macska egyes jellembeli hibáit felismerve az ember úgy viszonyulhat kedvencéhez, ahogy azt utóbbi igényli. Ennek hála kevesebb cica kerühet menhelyre vagy pedig az utcára.

A tanulmányra rengeteg gazdi jelentkezett, ennek köszönhetően több mint kétezer macska eredményeiből születtek konkrét és pontos válaszok. Jobb állat-ember kapcsolatot fedeztek fel ott, ahol a macska személyiségében a gátlásosság kiemelkedő mértéket ért el, és rosszabbat, ahol a merészség és az aljasság volt kiütköző.

Nyitó: Unsplash/Biel Morro