Két macska egymás mellett fekszik

A tiéd tudja? Macskák különleges képességeire világít rá a tudomány​

A macskák természetét nem könnyű kiismerni. Sokszor közömbösnek látszódnak emberek vagy társaik mellett, ellenben több tanulmány is vizsgálta már a kedvesebb oldalukat. Alábbi cikkünkben egy olyan rejtett képességükről írunk, melyet sok macskatulajdonos eddig észre sem vett.


A Japánban végzett tanulmány állítsa szerint a házi macskák sokkal erősebben kötődnek, mint ahogy azt általában mutatják. Minden beszélgetésre odafigyelnek a környezetükben és akkor is kémlelik gazdájuk ténykedését, amikor nincsenek is egy légtérben. Mindezek felett képesek fajtársaik és az emberek neveinek megjegyzésére is.

Ennek bizonyítására a szakérők olyan példányokat kezdtek vizsgálni, akik több emberrel és macskával éltek együtt. Természetesen azokat az állatokat is bevették a kísérletbe, akik macskakávézókban rendszeresen lépnek interakcióba idegenekkel, így feltételezhetően nagyobb szociális készségekkel rendelkeznek az átlagnál.

Macsk\u00e1k \u00fclnek a konyhapulton

Fotó: Unsplash/Dietmar Ludmann

A teszt során a kutatók egy hangosbemondón keresztül kimondták az állat életében résztvevő másik cica nevét, majd egy idegen példány képét mutatták neki a kivetítőn. Több ilyen kör elvégzése után azt állapították meg, hogy az alanyok tovább figyelték a fotót, amikor nem azt a társukat pillantották meg, akire fel voltak készülve a megnevezés alapján. A tudósok azt feltételezik, hogy olyankor próbálták megkeresni az eltérés okát.

Ugyanezt a folyamatot a gazdák képeivel is eljátszottak, melyek során az állatok hasonló eredményeket produkáltak. A tudódósok ezt fűzték hozzá a kapott válaszokhoz:

„Értelmezésünk szerint a több emberrel élő macskáknak több lehetőségük van arra, hogy hallják a nevek használatát, mint a kevesebb emberrel élő macskáknak, és a hosszabb ideig a családdal való együttélés növeli ezt a tapasztalatot. Más szóval, az ingereknek való kitettség gyakorisága és száma valószínűbbé teheti a név-arc asszociációt.”

A kutatók a ScienceAlert cikkében még hozzáfűzték, hogy a tanulmány pontossága ellenére ez is egy apró tesztnek számít, és még mindig nem tudták feltérképezni pontosan a macskák gondolkozási módját, valamint a szociális tanulásuk folyamatait sem.

Nyitókép: Unsplash/Fuu J