Ez a repülő a madarak mozgását és alakját másolja ​

Ez a repülő a madarak mozgását és alakját másolja ​

A természet a legnagyobb ihletforrás: dél-afrikai mérnökök a denevérek és a madarak felépítését és mozgásmintáját vették alapul ahhoz, hogy megalkossák ezt az egyszemélyes repülő taxit, melynek lábai, mozgó szárnyai és lánctalpai is vannak.


A különleges repülőautót a Phractyl, egy dél-frikai cég tervezte. Alkotásuk a Macrobat nevet viseli, és egy denevér testfelépítését vették alapul a tervezőasztalnál. A lábaknak nagy feladatot szánnak, hiszen ezeknek köszönhetően képes egyensúlyozni és haladni Afrika egyenetlen talajú részein. Emellett azért is lényegesek, mert a találmány egy madár mozgását imitálja azzal, hogy levegőbe emelkedéskor a farok hátrafelé dől, a pilótafülke pedig ferdén az ég felé néz. Ehhez elengedhetetlenek a lábak, amik kellő magasságot és megfelelő pozíciót biztosítanak a folyamat végrehajtásához.

Ennek a kialakításnak köszönhető, hogy a Macrobat lesz az első olyan repülő jármű a világon, ami képes a teljesen függőleges le- és felszállásra.

A hivatalos specifikációk szerint az együléses, elektromos meghajtású minirepülő közel 150 kg teherszállításra lesz alkalmas, és több mint 100 km-t lehet vele megtenni egy feltöltéssel, a végsebességnél pedig 180 km/órát célozzák meg.

A projekt látványtervei már megtekinthetőek, ezek viszont csak számítógépes eszközökkel ábrázolt minták, de remélhetőleg nemsokára elkészülnek az első darabok, és könnyen lehet, hogy néhány év múlva ilyenek repkednek majd a fejünk fölött.


Nyitókép: Phractyl