Madonna

Minden, amit tudni lehet Madonna betegségéről

Súlyos bakteriális fertőzés miatt kórházba került Madonna – osztotta meg az énekesnő menedzsere egy Instagram-bejegyzésben. De mi történhetett az énekesnővel?


A 64 éves énekesnőt kórházba szállították, néhány napot pedig intenzív osztályon töltött, szerencsére egészségi állapota fokozatosan javul, és várhatóan teljesen felépül.

Egyelőre nem világos, hogy Madonna milyen típusú bakteriális fertőzést kapott, hiszen megannyi létezik, a tüdőgyulladástól és az agyhártyagyulladástól kezdve a bőr- vagy lágyrészfertőzésen át a vérfertőzésig – írja a Healthline.

Hogyan terjed?

Az emberek többféleképpen is elkaphatnak súlyos bakteriális fertőzéseket.

  • Fertőzött személlyel vagy veszélyes baktériumokat tartalmazó fertőzött felülettel való közvetlen érintkezés során. Ilyen például a pertussis, a tuberkulózis, a torokgyík és a meningococcus betegség.
  • De a kullancsok, bolhák és szúnyogok is átadhatják a baktériumokat az embereknek.
  • A Staphylococcus, a Streptococcus és a Pseudomonas, sebészeti beavatkozások után okozhatnak fertőzéseket, de cseppfertőzéssel is terjednek.
  • Egy másik gyakori eset pedig a szennyezett ételek és víz fogyasztása.

A bakteriális fertőzés kockázatának leginkább kitett személyek közé tartoznak a cukorbetegek, az idősebbek, a várandós nők, a kisgyermekek, a szervátültetett személyek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők.

Tünetek

A bakteriális fertőzés korai jelei közé tartozik a láz, a gyomor-bélrendszeri problémák, például hányinger és hányás, a gyors szívverés és az ájulás. A fertőzés helye pedig értelemszerűen befolyásolja a tüneteket.


Például a bakteriális tüdőgyulladásban szenvedő emberek légszomjassá válhatnak, de ha valakinek bakteriális húgyúti fertőzése van, égő érzést tapasztalhat vizelés közben.

Hogyan lehet megelőzni a fertőzést?

Néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük a fertőzés és a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát.

Az olyan egyszerű praktikák, mint például az arc érintésének mellőzése és a rendszeres kézmosás, létfontosságúak lehetnek a megelőzésében. Ha pedig a szabadban járunk, rovarriasztó szerek használata, valamint hosszú ujjú ingek és nadrágok viselése csökkentheti a rovarcsípés miatti megbetegedés kockázatát. De az étkezések előtti kézmosás és az étel alapos megfőzése is segíthetnek elkerülni a kórokozók lenyelését.

Egy szóval a higiéna a kulcs, de sajnos ennek ellenére is megtörténhet a baj.