egy nő villanykörte rajzzal a homlokán

Mi számít magas IQ-nak, és miért is számít ez?

Az IQ az „intelligenciahányados" rövidítése, és az IQ-teszt szolgál a mérésére.Az IQ-teszt − amely nagyrészt valakinek a veleszületett intellektuális képességeit méri − jelzi egy személy potenciálját. A magas IQ-val rendelkező emberek különféle előnnyel rendelkezhetnek az életben: jobb oktatás, jobb munka, nagyobb fizetés, és hosszabb élet.

A tesztet úgy állítják össze, hogy az átlagos pontszám 100, ami összehasonlítást nyújt a többi emberrel.

​Mi számít magas IQ-nak?

A 130 feletti pontszám magas IQ-t jelez, illetve a MENSA tagságnak − a nemzetközi egyesület intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes emberek számára − 132-es határértéke.

A 130 feletti pontszám a felső 2 százalékba sorol valakit, ami azt jelenti, hogy az emberek 98 százaléka alacsonyabb pontszámot ér el. Az emberek többsége (68 százaléka) 85 és 115 közötti pontszámot ér el.

A 145 feletti pontszám a népesség 0,2 százalékának legjobbjai közé sorolja az illetőt. E szám felett az IQ már nagyon magasnak számít.

De fontos megjegyezni, hogy az IQ-pontszámok azt vizsgálják, hogy az emberek mennyire képesek felismerni a mintákat, logikával megoldani a problémákat és gyorsan összekapcsolni a gondolatokat. Az IQ-pontszámnak nincs elméleti felső határa.

Becslések szerint a híres fizikusok, Albert Einstein és Steven Hawking IQ-ja 160 körüli, bár a tényleges pontszámuk, illetve az, hogy valaha is részt vettek-e tesztelésen, nem ismert.

​A magas IQ előnyei

egy szem\u00fcveges n\u0151 a telefonj\u00e1t nyomkodja, el\u0151tte laptop

Fotó: Unsplash

A magas IQ messze nem garancia a sikerre, sőt, akár akadályozhatja is a normális életet.

Különböző tanulmányok bizonyítékai arra utalnak, hogy a vonzerő, a vezetői képesség és más területek szempontjából a magas, mondjuk 120-as IQ előnyös, de az ennél magasabb IQ már problémákat okozhat.

Van némi bizonyíték arra, hogy a magas IQ összefügg a mentális betegségekkel, bár egyes tanulmányok a magas IQ-t a jobb mentális egészséggel hozták összefüggésbe.

Az IQ az egész életünkön át azonos, azaz nem változik. Azonban több minden befolyásolhatja, mint az egészség, a táplálkozás, az oktatáshoz való hozzáférés, a környezet és a kultúra.

Más szóval, a jó életmód, a kíváncsiság, a testmozgás és a tanulás mind-mind segíthetnek abban, hogy elérjük a valódi potenciálunkat.

Forrás: Spring

Nyitókép: Getty