Magyar tudós lányok új anyagot hoztak létre

Magyar tudós lányok új anyagot hoztak létre

Az ifjú kutatók műanyaggal kevert kávézaccból hoztak létre egy új, eddig nem ismert anyagot a Miskolci Egyetemen.


A kávézacc újrahasznosítására eddig kevés használható megoldás született, azonban a két miskolci anyagmérnök, Borsodi Eszter és Tamási Kinga által kifejlesztett technológia segítségével sok fajta designer eszközt, például lámpaburát lehet készíteni 3D technológiával – írja az MTI.

Az ötlet egy közös kávézás alkalmával született, mikor a lányok arra lettek figyelmesek, hogy hatalmas mennyiségű kávézaccot dobnak ki a kávézókban, pedig ez az anyag számos jótékony hatással bír.

A technológia fejlesztése közben találtak rá a 3D nyomtatásra, amelynek hála élethű, méretarányos modelleket tudnak készíteni. Ez egy meglehetősen költséghatékony megoldás és könnyen használható makettek, prototípusok, alkatrészek és akár designer termékek előállítására is.

A fiatal mérnökök ezt közölték: ennek előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb.

A PLAnt névre keresztelt fejlesztésüknek hamar híre ment, biodegradábilis, vagyis biológiailag lebomló polimer és kávézacc ötvözésével megalkotott anyagukkal bekerültek a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba. Emellett az Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen is bemutatták az ötletüket, amelyért különdíjat kaptak.

A fiatal anyagmérnökök természetesen lelkesen dolgoznak tovább, a közeljövőben az új anyag használatával 3D nyomtatott egyedi lámpaburákat szeretnének gyártani.