vírust vizsgáló kutató

Rémisztő vírus szabadult a világra: minden amit a Marburg-vírusról tudnod kell

Ghána hivatalosan is bejelentette a Marburg-vírus okozta betegség első eseteit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy gyorsan reagál a betegségre, és felkészül az esetleges járvány kitörésére.


A lifehacker cikke szerint a Marburg-vírust Guineából, Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kenyából, Dél-Afrikából és Ugandából is jelentették már 2021-ben. Ha kíváncsi vagy, mi is ez a megbetegedés, íme egy gyors útmutató.

​Mi a Marburg-vírus okozta betegség?

denev\u00e9r egy barlangban

Fotó: Brian Stalter / unsplash

A WHO szerint a Marburg-vírus egy különösen veszélyes betegség, ami belső vérzéses lázat okoz, akár 88%-os halálozási aránnyal (ez az adat 24% és 88% között változik). Ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az ebola. A megbetegedés 2008-ban is feltűnt, amikor utazók hosszabb időt töltöttek az ugandai Rousettus denevérkolóniák által lakott bányákban és barlangokban.

A vírus a fertőzött emberek vérével, váladékával, vagy más testnedveivel, valamint az ilyen folyadékokkal szennyezett felületekkel és anyagokkal (pl. ágynemű, ruházat) való közvetlen érintkezés útján (felsértett bőrön vagy nyálkahártyán keresztül) terjedhet az emberek között

– tájékoztat a WHO.

A vírust először 1967-ben észlelték a németországi Marburgban és Frankfurtban, valamint Belgrádban, ahol a kutatók Ugandából származó afrikai zöld majmokkal dolgoztak.

​Mik a tünetek?

injekci\u00f3s t\u0171t tart\u00f3 keszty\u0171s k\u00e9z

Fotó: Diana Polekhina / unsplash

A WHO szerint a Marburg-vírus esetében a súlyos tünetek általában meglehetősen gyorsan jelentkeznek. Ilyenek a magas láz, az erős fejfájás, az izomfájdalmak és izomláz, a letargia és az akár egy hétig tartó hasmenés. Kiütésekről, valamint belső és külső vérzésekről is beszámoltak.

​Marburg-vírus elleni vakcinák

Bár a vírusra nincs még meghatározott kezelés, a WHO ABC-nek tett beszámolója szerint bizonyos tünetek kezelése − például a rehidrálás − javíthatja a betegek kimenetelét.

A WHO nemrég sürgős ülést hívott össze a betegség vakcinakutatásával és kezelésével kapcsolatban, szóval valószínűleg hamarosan még többet fogunk tudni róla.

Nyitókép: CDC / unsplash