A Mars

Titokzatos ajtót fedezhettek fel a Mars egyik sziklájában​

Az utóbbi napokban egy érdekes fotót közöltek a Marsról, mégpedig egy olyan jelenségről, amely megszólalásig hasonlít egy földi ajtóra. Bár még a kutatók sem biztosak abban, hogy mit látnak a képen, a találgatások viszont már szárnyra is kaptak a sci-fi filmek kedvelői körében.


A képet a Greenheugh-pediment nevű marsi jellegzetességnél készítette a Curiosity fedélzetére rögzített Mast Camera május 7-én. A képen látható felfedezés egy tökéletesen téglalap alakúra kifaragott készítményre hasonlít, így a sci-fi rajongók azonnal idegen lények munkáját látják benne, vagy a bolygó mélyébe vezető kaput.

Pár tudós azonban arra a feltételezésre jutott, hogy valószínűleg egy törésről van szó, mely a marsi rengések nyomásának következtében vésődött a sziklába. A vörös bolygón az eddig legnagyobb rengést nemrégiben, május 4-én észlelték, a szakértők pedig azóta is elemzik annak az okát, valamint a kiterjedését és erejét.

A Marson tal\u00e1lt ajt\u00f3szer\u0171 felfedez\u00e9s

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS/NeV-T

Holott a fotón egy ember magasságának megfelelő kapu látható, a megfigyelők szerint elképzelhető, hogy csupán egy pár centiméter nagyságú résről lehet csupán beszélni. Az elmúlt években, mióta a Marsról közeli felvételek is elérhetők, igazán furcsa képződményeket pillanthatott meg az emberiség. Többek között jéggel teli krátereket, furcsa ék alakú sziklaformákat kivájt hegyeket és még sok mást.

Természetesen sok hasonló kép miatt elindultak már nagyobb felhajtások, például a Holdon talált kocka alakú sziklával kapcsolatban, melyről a kínai Yutu 2 űrszonda készített felvételt. További vizsgálatok után arról is kiderült, hogy szimplán a fényjátéknak köszönhetően vette fel az érdekes alakzatot egy szikla.

Valószínűleg a mostani felfedezés hátterében is ilyesmi állhat, viszont a tudományos meghatározásig elszabadulhat az emberek fantáziája a titokzatos ajtóval kapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert