A Mars

Egy szerkezet észlelte a Marsra becsapódó meteoritok hullámait​

Egy Marson lévő szerkezettel pontosan azonosítani tudták a meteorit becsapódások helyét a keltett hullámok alapján. Ennek segítségével a jövőben megállapíthatják, milyen hatást gyakorolnak az ilyen események a vörös bolygó felszínére, illetve más planéták jellemzőire is rávilágíthat.


Egy űrszikla belépése egy bolygó légkörébe mindig nagy erőhatásokkal jár. Először is, a belépéskor lökéshullámokat generál. Ezt követően a zuhanás során van rá esély, hogy a szikla felrobban a repedésein keresztül beleszivárgó gázoknak köszönhetően.

Ez a folyamat szintén lökéshullámok sokaságával jár együtt. Végezetül — amennyiben a széteső darabok között van legalább egy nagyobb kőzet— a becsapódás szeizmikus hullámokat kelt.

Elméletileg a rengések akusztikus és szeizmikus hatásokká bomlanak, ezeket pedig egy kellően érzékeny szerkezet képes lehet észlelni. Az InSight leszállóegység tervezésekor már felmerült a kutatókban, hogy esetleg általa érzékelni tudják a rengéseket, a ténylegesen kinyert adatok viszont meghaladták a kezdeti elképzeléseket is.

A kapott adatok alapján Raphael Garcia — asztrofizikus — és csapata négy különálló becsapódási eseményt azonosítottak, amelyek mindegyike a leszállóegység 300 kilométeres körzetében történt. Ezekre 2020. május 27-én, 2021. február 18-án, 2021. augusztus 31-én és 2021. szeptember 5-én került sor.

A hullámok leszállóegységhez való érkezési ideje alapján a kutatócsoport kiszámította, hogy milyen távolságban történhettek az események, majd a NASA Mars Reconnaissance Orbiter műholdjának felvételei friss meteornyomokat rögzítettek a megjelölt érkezési pontokon.

„A rögzített szeizmikus és akusztikus hullámok és egy adott becsapódási kráter közötti egyértelmű kapcsolat még soha nem valósult meg más bolygón"

— olvashatjuk Garcia szavait a ScienceAlert írásában.

Egyes tudósok szerint a meteoritok szállították azokat a kulcsfontosságú elemeket a Földre, amelyek az élet kialakulásához vezettek. Ennek értelmében nem csak a kihalási eseményekhez lehet közük, hanem a létezés szükségleteinek megteremtéséhez is.

Éppen ezért fontosok a hasonló mérések, hiszen választ adhatnak többek között arra, hogy a Mars miért néz ki így jelenleg, valamint segíthet más világok jövőbeli felfedezésében.

Sajnálatos módon az InSight már nem sok adatot képes közölni az emberiséggel, ugyanis a legújabb információk alapján lassan elveszíti öntöltő képességét.

Ennek oka, hogy a marsi por vastag rétegben megtelepedett a napelemein. Mindezek ellenére a munka ígéretesnek tűnik a Mars és a Naprendszer más bolygóinak jövőbeli tudományos kutatásai szempontjából.

Nyitókép: Unsplash/Planet Volumes