Szőke Barbie baba

A Mattel cáfolja a hírt, hogy az összes Barbie komposztálható lesz

Egyes hírek szerint a Barbie-t is gyártó Mattel műanyagmentessé válik, a vállalat szerint azonban nincs szó erről.

A New York Times híre szerint a híres játékgyártó Mattel a héten kénytelen volt kárelhárítást végezni, amikor a Barbie Liberation Organization (BLO) nevű környezetvédelmi aktivista csoport több médiumnak is azt állította, hogy a Mattel a vállalat egészére kiterjedő, 2023-ig történő műanyagmentesítésre irányuló erőfeszítés részeként egy műanyagmentes, EcoWarrior Barbie termékcsaládot dob piacra, amely komposztálható anyagokból, például gombából, agyagból és algából készül.

Azóta kiderült, nincs többről szó, mint ügyes média hackről, az úgynevezett sajtó- és kampányanyagok, hamis, de nagyon meggyőző, Mattel weboldalak, valamint a Darryl Hannah színésznő modell és környezetvédelmi aktivista bevonásával kiegészített átverés annyira jól sikerült, hogy olyan lapok, mint a People, a Washington Times és a Dow Jones Newswires is valósnak vélte és írt róla.

„A Washington Times megerősítette a Mattel Corp. részéről, hogy az új Barbie babákról szóló cikk, amely itt jelent meg, egy jól kidolgozott álhíren alapult, amely hamisított e-mail címeket, hamisított hírközleményt és képeket, kitalált idézeteket és egy YouTube-videót tartalmazott, amely látszólag Daryl Hannah színésznőt mutatja be az új termékcsalád bejelentésekor”

– olvasható a Washington Times szerkesztőségi közleményében, amelyben elnézést kérnek a balesetért.

Ezek másolatok voltak – nem a Mattel tényleges oldalai – mondta a Mattel a NYT-nek a hamis weboldalakról egy e-mailben, hozzátéve, hogy a hacknek semmi köze a Mattelhez.

A médiahack a Mattel 2022-es ígéretére reagálva követték el, miszerint a játékgyártó vállalat 2030-ig termékenként 25 százalékkal csökkenti a műanyag csomagolást, és ennek részeként 100 százalékban újrahasznosított, újrahasznosítható vagy bioalapú műanyagokat használnak a termékekben és a csomagolásokban egyaránt.

Amint azt egyre több kutatás is megállapítja, az újrahasznosítás hatástalan, és nem igazán teszi a Mattelt érdemben fenntarthatóbbá.

(Futurism)

Nyitókép: Shutterstock