Harry herceg és Meghan Markle az újszülött Archie herceggel

Meghan Markle-ék gyerekei megkapták hercegi címeiket — így kell szólítani őket

Meghan Markle-ék gyerekei megkapták címeiket. Ezentúl hercegként és hercegnőként kell rájuk hivatkozni. Miért döntött így a király? Mi ezentúl a hivatalos megnevezésük? Alábbi cikkünkben választ találhatsz ezekre a kérdésekre.


Harry herceg és Meghan Markle 2020-ban döntöttek úgy, hogy címeiket és az Egyesült Királyságban való életüket hátrahagyják. Azóta számos botrányuk keltette fel az emberek figyelmét. Többek között az elhíresült Oprah-interjúban is már olyan családi ügyekről rántották le a leplet, melyekről a királynő nem akarta volna.

Azóta megjelent egy Netflix-dokusorozatuk is, melyben a megismerkedésük történetét árulják el. Ezen kívül mesélnek benne a monarchia belsős ügyeiről, illetve rengeteg személyes témáról. Nyilatkozataikban többször is rossz színben tűntették fel az uralkodót és Vilmos hercegéket. Éppen ezért sokáig az is kétséges volt, hogy meghívást kaphatnak-e Károly király koronázására.

III. Károly, mivel jó viszonyt szeretne ápolni fiával, meginvitálta Haryréket a hivatalos ceremóniára. Ezen túl felajánlott nekik két szobát is a Buckingham-palotában, ahol megszállhatnak az ott töltött idejük alatt.

A meghívón kívül az utóbbi időben egy másik meglepő gesztust is tett az uralkodó. Hivatalosan is megadta Meghan Markle gyermekeinek a hivatalos címeiket. Innentől Archie sussexi hercegként és Lilibet Diana sussexi hercegnőként kell szólítani őket. A Buckingham-palota frissítette a királyi család honlapját is, így már ezek a megnevezések szerepelnek benne.

Erre az után került sor, miután Lilibet Diana-t megkeresztelték egy kis szertartás keretein belül a kaliforniai Montecitóban. Harry és Meghan Markle szóvivője szerint az eseményre meghívták Károly királyt, Vilmos herceget és Katalin hercegnét is, de közülük egyikük sem jelent meg. Az Independent cikkében így idézték a nyilatkozat szavait:

„Megerősíthetem, hogy Lilibet Diana hercegnőt március 3-án, pénteken keresztelte meg a Los Angeles-i érsek, John Taylor tiszteletes. A gyerekek címei születési joguk, mióta a nagyapjuk uralkodó lett. Ezt az ügyet már egy ideje rendezték a Buckingham-palotával.”

Archie és Lilibet Diana jelenleg az öröklési sorban a hatodik és a hetedik helyen állnak. A címeikkel kapcsolatban annak idején II. Erzsébet királynővel beszélt a sussexi hercegi pár. Az uralkodónő halála után Károly lépett a trónra, így a fiatal gyermekek is előrébb kerültek az öröklési sorban. Mivel nagyapjuk lett a király, így joguk van viselni azt a címet, amit örököltek.

Nyitókép: Getty